fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 blago skliznuo s rekordne vrijednosti

S&P 500 blago skliznuo s rekordne vrijednosti

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Vol stritu u utorak je blago skliznuo s najviše vrijednosti u istoriji, jer nije bilo novosti o trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, niti drugih vijesti koje bi mogle značajnije da pokrenu tržište.

Dow Jones ojačao je 0,11 odsto na 27.492 boda, a Nasdaq indeks neznatno na 8.434 poena. S&P 500 oslabio je 0,12 odsto na 3.074 boda.

I dok su Dow Jones i Nasdaq indeks dostigli nove najviše vrijednosti u istoriji, S&P 500 je blago pao, jer nema novih vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, koje su posljednjih dana podsticale rast cijena dionica.

Ulagači se nadaju da bi ovog mjeseca mogao biti potpisan parcijalni sporazum o trgovinskim odnosima, što je najavio Vašington, ali prema pisanju medija Peking traži ukidanje američkih carina na kineski uvoz.

Kako piše Financial Times, Vašington razmatra povlačenje carina na 112 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, koje je uveo početkom septembra.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koji je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta obje ekonomije.

Podršku tržištu pružaju i nešto bolji pokazatelji iz američke privrede nego što se očekivalo, kao i solidni kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od više od 360 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih oko 76 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što se očekuje.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 0,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

To bi bio prvi pad zarada od polovine 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto na 7.388 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao neznatno na 13.148 poena, a pariski CAC 0,39 odsto na 5.846 bodova.

Najčitanije