fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSklonost ulagača riziku podigla cijene nafte

Sklonost ulagača riziku podigla cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 68 USD, podržane sklonošću ulagača riziku nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) stišala zabrinutost zbog jačanja inflacije i otklonila mogućnost strože monetarne politike.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,71 USD. U gotovo istom iznosu je porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 64,45 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene dionica porasle su na svjetskim berzama, a dolar je oslabio nakon što su zvaničnici Fed-a saopštili da je inflacija tek privremeno ojačala zbog ponovnog otvaranja ekonomije, ponovivši da neće skoro zaoštravati monetarnu politiku.

Fed-ove poruke obnovile su sklonost ulagača rizičnoj imovini, uključujući naftu, ali i dalje ih zabrinjava zdravstvena kriza u Indiji i mogućnost širenja indijskog soja koronavirusa na druge zemlje.

Indija je u petak izvijestila o 343,14 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je ukupni broj zaraženih premašio 24 miliona. Broj umrlih porastao je četiri hiljade.

Trgovci su ove sedmcie pratili i obnovu rada cjevovoda Colonial Pipelinea u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon hakerskog napada prošlog vikenda.

Američki predsjednik Joe Biden umiruje vozače, poručujući im da bi snabdjevanje gorivom trebalo početi da se normalizuje ovog vikenda, iako sve više stanica na jugoistoku zemlje ostaje bez goriva gotovo sedmicu nakon početka blokade cjevovoda.

Colonial Pipeline objavio je u četvrtak kasno naveče da je ponovo pokrenuo cijeli sistem cjevovoda i počeo s isporukama na svim tržištima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije na svojoj internet stranici objavila cijenu barela referentne korpe nafte svojih članica zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu. U ponedjeljak je iznosila 67,1 USD.

Najčitanije