fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSindikati očekuju partnerski odnos sa menadžmentom

Sindikati očekuju partnerski odnos sa menadžmentom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikalne organizacije Aerodorma Crne Gore, odnosno podgoričkog i tivatskog aerodroma, očekuju partnerski i međusobno uvažavajući odnos sa onima koji odlučuju o poslovanju i sudbini kompanije, na ravnopravnim i zakonskim osnovama, poručili su njihovi predstavnici.

„Sindikalne organizacije, svakako, zadržavaju pravo da, ukoliko se ne postigne saglasnost u vezi krucijalnih pitanja za zaposlene i poslovanje preduzeća, iniciraju i druge oblike zaštite svojih prava i interesa u skladu sa zakonom“, poručili su njihovi predstavnici.

Oni su dodali da nemaju namjeru da na bilo koji način učestvuju u eventualnim špekulacijama putem medija i društvenih mreža, koje su se, između ostalog, ogledale u najavama štrajka u kontekstu političke priče.

Iz Koordinacionog odbora Sindikalne organizacije Aerodroma Crne Gore saopšteno je da sindikati podgoričkog i tivatskog aerodroma, kao jedini reprezentativni u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti sindikata, sprovode aktivnosti isključivo u cilju zaštite interesa i prava radnika preduzeća.

„Sa prezirom odbacujemo bilo kakve insinuacije da u našem postupanju ima upliva politike“, poručili su njihovi predstavnici.

Oni su dodali da su u srijedu na sastanku sa predstavnicima Odbora direktora ponovili zahtjev koji se odnosi na očekivanje da se kao organ upravljanja založe za konačno sprovođenje izvršenja i namirenja po pravosnažnim i izvršnim presudama Privrednog suda, imajući u vidu složenu finansijsku situaciju Aerodroma Crne Gore.

„Dakle, nije u pitanju bilo kakvo uslovljavanje, već isključivo legitimni zahtjev, u odnosu na ulogu i funkciju koju Odbor ima shodno Zakonu o privrednim društvima“, naveli su predstavnici sindikata oba aerodroma.

Oni su poručili da podržavaju najave predstavnika Odbora direktora o isplati zarada za april i upozorili da se ni u kom slučaju preduzeće ne smije ostaviti bez finansijske operativne rezerve, koja će služiti za interventno servisiranje, svakodnevnih neophodnih obaveza, u cilju održavanja sigurnog i bezbjednog opsluživanja vazduhoplova i putnika, i finkcionisanja svih organizacionih cjelina preduzeća.

„Izrazili smo nezadovoljstvo zbog nepoštovanja Zakona o reprezentativnosti sindikata, s obzirom na to da je Odbor direktora involvirao u rješavanje tog pitanja nereprezentativni sindikat, koji nema zakonski kapacitet da učestvuje u pregovorima ili dogovorima sa organima upravljanja“, objasnili su predstavnici sindikalnih organizacija dva aerodroma.

Oni smatraju da poslodavac i sindikat moraju biti odgovorni u svom postupanju.

„Poslodavac i sindikat moraju uvažavati jedni druge u odnosu na zakonska ovlašćenja, što u konkretnom slučaju nije ispoštovao Odbor direktora“, kazali su iz sindikata.

Najčitanije