fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDT utvrdilo da je država oštećena za više desetina miliona

SDT utvrdilo da je država oštećena za više desetina miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrdilo je da je država oštećena za više desetina miliona EUR odlukom ranijih vlada da izda garancije za kredit podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP), pišu Vijesti.

Izvor iz tužilaštva na čijem čelu je Milivoje Katnić saopštio je Vijestima da je to utvrđeno izviđajem koji je pri kraju, naglasivši da se narednih dana očekuje donošenje odluke u tom predmetu.

Prema saznanjima Vijesti, sporne su garancije koje je je KAP dobio 2009. i 2010. godine. Ministar finansija tada je bio Igor Lukšić, a na čelu Vlade bio je Milo Đukanović. Lukšić je od decembra 2010. do decembra 2012. godine bio predsjednik vlade.

Kako je KAP dobio garancije vlade, tužilaštvo je počelo da ispituje još 2014. godine, na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) objavljenog 2013. godine u kojem su provjeravali izdate garancije u 2009, 2010. i 2011. godini.

Revizijom je utvrđeno da je Vlada dala 135 miliona EUR garancija za kredite KAP-a, bez odgovarajućih kontragarancija i uz značajan rizik od njenog aktiviranja. Šteta zbog garancija datih KAP-u pala je na teret poreskih obveznika i iznosila je 137 miliona EUR.

Utvrđeno je i da su KAP, Željeznička infrastruktura, Pobjeda, Željezara tih godina dobili garancije bez detaljne analize finansijskog položaja i ekonomske održivosti Programa finansijskog restrukturiranja korisnika državnih garancija, ali i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica aktiviranja garancija na državni budžet.

Revizori su tada utvrdili i da prije odobravanja izdavanja garancija KAP-u nije rađena procjena rizika. Zbog toga država je platila oko 127 miliona EUR za kredite kod Deutsche, OTP i ruske VT banke, a kasnije su zbog toga uveli takse na SIM kartice, zamrznuli penzije, uveli krizni porez i povećali porez na dodatu vrijednost (PDV).

Predmetom dodijeljenom specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukčević nakon formiranja SDT-a, nijesu obuhvaćene garancije za ostala preduzeća, već samo one date KAP-u.

Prema saznanjima Vijesti, Vukčević i njeni saradnici u tom obimnom predmetu sproveli su brojne istražne radnje, više ekonomsko-finansijskih vještačenja, ali i preduzeli druge aktivnosti na osnovu čega će biti donesena odluka.

Sagovornik iz SDT-a zbog tajnosti postupka nije precizirao ko je, od potencijalno sumnjivih, na spisku specijalne tužiteljke, ali je kazao da su među njima “zvučna imena” iz nekadašnje Vlade i članovi njenih komisija.

Najčitanije