fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaveljić: Plantaže opet fabrikuju bilans uspjeha preko zaliha

Saveljić: Plantaže opet fabrikuju bilans uspjeha preko zaliha

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA i bivša finansijska direktorica Plantaža, Valerija Saveljić, pozvala je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Državnu revizorsku instituciju (DRI) da reaguju jer je, kako tvrdi, ta kompanija poslovni rezultat opet namjestila preko zaliha.

Saveljić je javno uputila poziv SDT-u i DRI da reaguju jer je očigledno da se rezultat opet namjestio preko zaliha, gdje postoji povećanje preko tri miliona EUR, a po treba da se bilježi smanjenje.

“Kako su se uspjele povećati zalihe učinaka od 31. decembra prošle godine, za 3,1 milion EUR, ako znamo da niste imali berbe od nove godine do 30. juna ove godine, a valjda ste nešto i prodali, pa je logično da vam se zalihe smanjuju, a ne povećavaju“, navela je Saveljić u saopštenju komentarišući gubitak Plantaža od pet miliona u prvih šest mjeseci ove godine.

Kako je saopštila, finansijski rezultat iz Plantaža namještaju preko naduvavanja te stavke, jer po međunarodnom računovodstvenom standardu (MRS) i Zakonu o računovodstvu, poslovne prihode čini zbir prihoda od prodaje i povećanja zaliha i učinaka.

„Rezultat Plantaža bi bez ove stavke bio gori za tri miliona EUR, tako da bi se gubitak kretao preko osam miliona EUR“, tvrdi Saveljić.

Ona je podsjetila i da je zbog iste stvari 2015. godine reagovala i javnosti predočila fabrikovanje rezultata uspjeha kada je menadžment Plantaža u istom danu potpisao dva izvještaja o bilansu uspjeha.

Prema riječima Saveljić, Plantažama nema spasa, pod rukovodstvom Verice Maraš i Veselina Vukotića.

“Nije njima u interesu da se sačuva poslednji najljepši brend crnogorske privrede i najveći vinograd u Evropi u jednom kompleksu u vlasništvu jedne kompanije. Ali zato je u interesu građana Crne Gore, koji su većinski vlasnici ove kompanije, da ne dozvole dalje uništavanje ovog crnogorskog bisera“, rekla je Saveljić.

Ona je dodala da su na sajtu Montenegroberze u petak objavljeni finansijski izvještaji Plantaža za drugi ovogodišnji kvartal.

„Po bilansu uspjeha u ovom periodu ostvaren je gubitak od 5,07 miliona EUR. Prihod od prodaje je manji za četiri miliona EUR u odnosu na isti uporedni period prošle godine i iznosi 5,03 miliona EUR, ali su zato troškovi zarada i naknada zarada dostigli cifru od 6,09 miliona EUR“, precizirala je Saveljić.

Ona je pitala kako je moguće da su troškovi zarada veći od prihoda od prodaje.

„Gdje su troškovi materijala, amortizacije, te ostali rashodi“, pitala je Saveljić.

Kako je kazala, po dobro oprobanom receptu, za taj gubitak će optužiti objektivne okolnosti i pojavu koronavirusa, koji je Plantažama smanjio prihod od prodaje sa devet na pet miliona EUR, odnosno 44 odsto.

“Postavlja se pitanje, kako ta ista korona ne smanji troškove zarada za taj procenat, već samo za deset odsto u odnosu na isti uporedni period prošle godine“, zaključila je Saveljić.

Najčitanije