Naslovnica MINA Business Saslušati Purišića zbog položaja zaposlenih i penzionera

Saslušati Purišića zbog položaja zaposlenih i penzionera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje zahtjev za kontrolno saslušanje ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića zbog položaja zaposlenih i penzionera u Crnoj Gori.

Zahtjev za konotrlno saslušanje na temu položaja zaposlenih i penzionera u svjetlu predstojećih izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju uputili su poslanici SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković i Raško Konjević.

“Veliki broj građana kojima je prestao radni odnos još ne prima penziju čekajući usvajanje zakonskih izmjena putem kojih su, kako tvrde sindikati, konačno uspjeli da obezbijede povoljnije uslove za ostvarivanje prava na penziju kroz izuzimanje četvrtine najlošijih nevezanih godina iz osnovice za utvrđivanje visine penzije i povećanje minimalne penzije”, navodi se u zahtjevu.

Takođe, dogovoreno je i smanjivanje broja godina potrebnih za penzionisanje, za muškarce na 66, a za žene na 64 godine.

“Kako građani ne bi i dalje trpjeli štetu, potrebno je pred nadležnim Odborom utvrditi razloge zbog kojih ovaj predlog zakona nije dostavljen na usvajanje Skupštini, kako bi se omogućilo da se poslanici o njemu izjasne u primjerenom roku i kako bi stupio na snagu od naredne kalendarske i fiskalne godine”, rekli su iz SDP-a.

Navedeni predlog izmjena Zakona je, kako se zaključuje, dogovoren između socijalnih partnera još prije godinu, a usvojen na Socijalnom savjetu prije pola godine, tako da se sugrađani s pravom pitaju zbog čega je taj zakon još uvijek u nečijoj ladici, a ne na sjednici Vlade i Skupštine.

Najčitanije

Od ponedjeljka dozvoljen ulazak stranaca u Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) odlučilo je da od ponedjeljka dozvoli ulazak...