fbpx
Naslovnica MINA Business SAD cijene doprinos Crne Gore jačanju regionalnog ekonomskog prosperiteta

SAD cijene doprinos Crne Gore jačanju regionalnog ekonomskog prosperiteta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sjedinjene Američke Države (SAD) cijene napredak Crne Gore u sprovođenju otvorenih ekonomskih i investicionih politika i njen doprinos jačanju regionalnog ekonomskog prosperiteta, poručeno je sa prvog Američko-crnogorskog ekonomskog dijaloga.

Iz Vlade su saopštili da su Prvi ekonomski dijalog između Crne Gore i SAD-a, koji je danas održan putem video konferencije, otvorili premijer Zdravko Krivokapić, podsekretar za ekonomski rast, energetiku i ekologiju Hoze W. Fernandez i viši zvaničnik Biroa za ekonomiju i biznis Met Marej.

Kako su naveli, obje strane snažno su pozdravile dijalog kao priliku za jačanje ekonomskog partnerstva dvije NATO saveznice i podršku pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Zvaničnici SAD-a i Crne Gore su, kako je saopšteno, potvrdili želju da prošire angažovanje i teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama.

Navodi se da su oni razgovarali o zajedničkim naporima da se ojača poslovni ambijent u Crnoj Gori i maksimalno razviju bilateralna trgovina i investicije, uključujući planiranu posjetu američkih kompanija Crnoj Gori naredne godine, sa fokusom na čistu energiju i informaciono-komunikacione tehnologije.

„SAD su podvukle koliko cijene napredak Crne Gore u sprovođenju otvorenih ekonomskih i investicionih politika i njen doprinos jačanju regionalnog ekonomskog prosperiteta“, kazali su iz Vlade.

U tom smislu, kako su naveli, SAD i Crna Gora uspostavile su pet radnih grupa radi razvijanja inicijativa u oblastima trgovine i investicija, ekonomskog razvoja, tehnologije i inovacija, čiste energije i dekarbonizacije, kao i vlasničkih prava.

Kako je saopšteno, dvije strane će nastaviti da unapređuju bilateralnu saradnju, proširuju regionalna partnerstva i stvaraju nove prilike za obostrano korisne aktivnosti.

Iz Vlade su kazali da su učesnici naglasili postignuća u pravcu unapređenja ekonomskog osnaživanja žena i posvećenost osnaživanju preduzetnica u funkciji nadgradnje bilateralnih ekonomskih aktivnosti kroz Inicijativu obezbjeđenja prilika za ekonomski rast žena.

„Obje strane potcrtale su važnost uspostavljanja programskog okvira za zaštitu značajne infrastrukture, uključujući telekomunikacione i sajber mreže, od zabrinjavajućih stranih uticaja“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je poručio da je zahvalan na bezrevervnoj podršci Amerike Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu.

On je istakao da je u toku bitka za demokratiju, građansku, ekonomsku i ekološku Crnu Goru.

„Ta bitka traje i u toj bici jedini ko je predvidiv, siguran i vrijedan pažnje je Vlada, ne zbog toga što je ja predvodim, nego zbog toga što je to Vlada eksperata, koja pokušava da Crnu Goru prevede iz zatečenog u novo stanje“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, taj put nikada nije bez velikih izazova i problema.

„I upravo mi se suočavamo svakodnevno sa svim mogućim izazovima, koje za sada rješavamo na najbolji način za sve građane Crne Gore, nezavisno, kojoj vjeri ili naciji pripadaju“, poručio je Krivokapić.

On je kazao da je ovaj trenutak preloman za sve u Crnoj Gori.

Krivokapić je istakao da se ovaj prostor jedino može preporoditi jakim ekonomskim razvojem.

„Naša potreba je da u novom digitalnom okruženju sa kreativnim aktivnostima učinimo ovaj prostor drugačijim. I on jeste spreman da bude takav, ali sve zavisi od nas koji ćemo tome dati pečat i trag“, rekao je Krivokapić.

Kako je naveo, današnji događaj je veliki, jer on uvodi dodatno Ameriku na ove prostore.

„Znam da je Amerika uvijek bila prisutna, ali da je najbolje za sve građane Crne Gore da to dokažemo i kroz ekonomske investicije, koje će omogućiti u ovom trenutku sigurno najpovoljnije uslove svim investitorima, kako bi Crna Gora kroz ekonomski razvoj krenula putem koji je neminovan, a to je da bude demokratska, građanska, evroatlanska i ekološka država“, kazao je Krivokapić.

On je, kako je saopšteno, poželio da Prvi ekonomski dijalog urodi rezultatima koje će svi zajedno osjetiti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije