fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekordna posjeta skijalištu Savin kuk

Rekordna posjeta skijalištu Savin kuk

Žabljak, (MINA-BUSINESS)– Turistički poslenici na Žabljaku zadovoljni su ovogodišnjom zimskom sezonom, dok je posjeta skijalištu Savin kuk rekordna, kazala je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO) Vanja Šarović Krgović.

„Od zvaničnog otvaranja skijališta do danas smo u kontinuitetu imali zimsku turističku sezonu. Skijalište je bilo otvoreno svakog dana, dok je u gradu bilježena dobra posjeta turista“ kazala je Šarović Krgović agenciji CGNews.

Ona je navela da su posebno dobru posjetu imali tokom perioda novogodišnjih i božićnih praznika, kada je popunjenost smještajnih kapaciteta bila preko 90 odsto.

„Nakon praznika bilježimo pad posjete. Trenutno je popunjenostkapaciteta oko 50 odsto, ali bilježimo povećan boravak gostiju na dnevnom nivou, a evidentan je i porast posjeta skijalištu“, rekla je Šarović Krgović.

foto: Agencija CGNews

Kada je riječ o strukturi gostiju ove zime su dominantni bili gosti iz Crne Gore.

„Takođe bilježimo posjetu turista iz Srbije, sa ruskog govornog područja, a primjetan je i blagi porast gostiju iz Albanije“, precizirala je Šarović Krgović.

Ona je kazala da dobru posjetu očekuju do kraja sezone, a na ruku im, kako smatra, ide i produženje zimskog raspusta.

„Ono što je negativno uticalo na sezonu su važeće epidemiološke mjere, odnosno pravila ulaska u Crnu Goru, što je u prvom redu dovelo do izostanka dolazaka gostiju iz Srbije“, saopštila je Šarović Krgović.

Ona je dodala da je lokalna TO u saradnji sa lokalnom upravom i Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), dala podršku cjelokupnoj turističkoj ponudi kako bi slika Žabljaka ove sezone bila ovakva kakva jeste.

„Lokalna TO i Opština su izašli u susret skijalištu kako bi smanjili njihove troškove za električnu energiju, što je rezultiralo povoljnim cijenama ski pasa. Lokalna TO je u saradnji sa NTO organizovala turistički autobus koji svakodnevno besplatno vozi turiste iz centra Žabljaka do skijališta. Za sedam dana, koliko saobraća ovaj autobus, prevezeno je oko 500 turista“, precizirala je Šarović Krgović.

Direktor Turističkog centra Durmitor, Marinko Purić, rekao je da su veoma zadovoljni posjetom.

Prema njegovim riječima, posljednji presjek, koji je rađen 10. januara, pokazao da je posjeta skijalištu preko 80 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

“Ove godine u ponudi su dvije dvosjedne žičare i tri ski lifta koja rade svakodnevno. Za razliku od prošle godine na stazi je otvoren još jedan ugostiteljski objekat što ponudu čini potpunijom”, smatra Purić.

foto: Agencija CGNews

Kada je riječ o cijenama, Purić je naglasio da su trenutno najkonkurentniji u regionu.

“Jednodnevni ski pas košta 11 EUR. Dali smo dodatne popuste za goste koji su smješteni u registrovanom privatnom i hotelskom smještaju”, naveo je Purić.

Snijega, kako je rekao, ima dovoljno na stazama koje se svakodnevno pripremaju i nije bilo nikakvih pritužbi od skijaša na kvalitet uređenosti.

I u Naconalnom parku (NP) Durmitor kazali su da su zadovoljni posjetom ove zime.

Predstavnica NP Durmitor, Jovana Pavlović, saopštila je da je na 10. januar broj prodatih ulaznica iznosio 4,4 hiljade, što je brojka koja govori da je posjeta bila rekordna u odnosu na isti period u prethodnih pet godina.

Tokom zime, u ponudi NP je posjeta Crnom jezeru, mostu na Tari i organizovana šetnja krpljama kroz područje tog parka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podrška za unapređenje privrednog ribolova na Skadarskom jezeru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pozvalo je zainteresovane da se do...