fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRekonstrukcija Trga nezavisnosti će koštati skoro 12,4 miliona EUR

Rekonstrukcija Trga nezavisnosti će koštati skoro 12,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Okvirna procijenjena vrijednost rekonstrukcije Trga nezavisnosti iznosi 12,39 miliona EUR, saopštio je gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković i dodao da je namjera da se obezbijedi optimalnan način finansiranja tog projekta, tako da to građane Podgorice ne košta nijedan euro.

Vuković je kazao da je oživljavanje centra grada jedan od prioriteta gradske uprave.

“Cilj je da centar grada pretvorimo u pješačku i zonu za bicikliste, ali i da animiramo biznis zajednicu kako bismo stvorili pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Vuković na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata međunarodnog konkursa za izbor idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga nezavisnosti.

On je, kako je saopšteno iz PG Biroa, naveo da Trgu nezavisnosti nedostaju sadržaji koje obično nalazimo na glavnim gradskim trgovima evropskih i svjetskih gradova.

“Kao gradska uprava zacrtali smo cilj da pokušamo da promijenimo to stanje, pa smo prethodnih godina pokušavali da glavnom gradskom trgu udahnemo novi život različitim manifestacijama, iako svjesni da to nije dugoročno rješenje, tako da smo u budžetu za ovu godinu opredijelili značajna sredstva za međunarodni konkurs za novo idejno rješenje glavnog gradskog trga”, objasnio je Vuković.

On je dodao da, i pored rekonstrukcije trga 2006. godine, taj prostor nije zaživio na pravi način zbog čega je i raspisan međunarodni konkurs za njegovu rekonstrukciju.

Vuković je konstatovao da su dobili značajan broj predloga i rješenja i da je žiri, na bazi detaljne analize, donio odluku o prva tri rangirana rješenja, dva otkupa i tri pohvale rada.

On smatra da je pobjedničko rješenje izvanrednan izbor, kojim je, između ostalog, planirana podzemna garaža sa 737 parking mjesta, što je 200 parking mjesta više nego što trenuto postoji u centru grada, novo zelenilo i komercijalni sadržaji.

“Ovo je veliki uspjeh jer idemo ka tome da se centar grada pretvori u pješačku i zonu za bicikiste, a dodatno moramo naći rješenje da animiramo preduzetnike da u centru otvore svoje biznise”, zaključio je Vuković.

Najčitanije