fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryRealizovali definisane obaveze

Realizovali definisane obaveze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komisija za tržište kapitala je, prema riječima njenih predstavnika, realizovala definisane obaveze u pregovaračkom Poglavlju 17 i sada predstoji kontinuirano praćenje ispunjenja usaglašenosti kroz zakone koji su u njenoj nadležnosti.

Član Radne grupe za Poglavlje 17, Aleksandar Đuričković, kazao je agenciji Mina-business da je, prilikom analize trenutne situacije, uočeno da pravila investiranja u okviru Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima, mogu dovesti do drugačijeg tretmana finansijskih instrumenata emitovanih u Crnoj Gori, u odnosu na one u Evropskoj uniji (EU).

“Na osnovu analize, u okviru Akcionog plana za Poglavlje 17, definisana je obaveza Komisije da uskladi odredbe Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima u dijelu dozvoljenih ulaganja”, rekao je Đuričković, koji je predstavnik Komisije za tržište kapitala u tom pregovaračkom poglavlju.

On je naveo da je u skladu sa preuzetim obavezama, Komisija inicirala izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima, sa ciljem usklađivanja liste dozvoljenih ulaganja, koja bi na istovjetan način tretirala finansijske instrumente iz zemalja EU i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Đuričković je podsjetio da je Skupština usvojila predloženi tekst izmjena i dopuna Zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima 19. januara prošle godine.

„Na taj način su realizovane definisane obaveze Komisije u pregovaračkom poglavlju 17, i sada predstoji kontinuirano praćenje ispunjenja usaglašenosti i kroz postojeće i buduće zakone i podzakonska akta iz nadležnosti Komisije“, saopštio je Đuričković.

On je podsjetio da se uloga Komisije u Poglavlju 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju, ogleda u usaglašavanju odredbi zakonodavstva koje uređuje tržište kapitala sa članom 124 Ugovora o funkcionisanju EU.

“Naime, ovim članom je propisana zabrana privilegovanog pristupa javnog sektora finansijskim institucijama”, dodao je Đuričković.

Poglavlje 17 zvanično je otvoreno 25. juna prošle godine na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu. Zbog složenosti kriterijuma koje treba ispuniti, očekuje se da bude zatvoreno među posljednjim.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

 

Najčitanije