fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa više od sedam odsto

Rast indeksa više od sedam odsto

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi skočili više od sedam odsto jer su ulagače ohrabrile vijesti o usporavanju rasta broja umrlih od koronavirusa u nekim evropskim zemljama i Njujorku, pa se nadaju da će se situacija poboljšati.

Dow Jones skočio je 1.627 bodova ili 7,73 odsto, na 22.679 bodova, dok je S&P 500 porastao 7,03 odsto, na 2.663 boda, a Nasdaq indeks 7,33 odsto, na 7.913 bodova, prenosi Hrportfolio.

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će se uskoro usporiti širenje koronavirusa, s obzirom na to da se u Njujorku i nekim zemljama Evrope bilježi usporavanje rasta broja umrlih od tog virusa.

Strateg u firmi CFRA Research, Sam Stovall, naveo je da kada tržište poraste tako snažno, premda su fundamenti i dalje u slobodnom padu, može se reći da se tržište nada da će za šest mjeseci situacija biti puno bolja.

“Pred nama je još puno loših vijesti, no i to će proći”, dodao je Stovall.

Pandemija koronavirusa odnijela je u svijetu više od 70 hiljada života, a zaraženo je više od 1,2 miliona ljudi.

Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi djelovi ekonomije paralizovani, jasno je da globalna ekonomija uranja u recesiju.

Međutim, ulagači se nadaju da širenje virusa usporava zbog čega bi uskoro mogli biti ukinuti karantini, a da bi, zahvaljujući ogromnim podsticajnim mjerama vlasti u svijetu, uskoro mogao uslijediti i oporavak ekonomskih aktivnosti.

Uprkos rastu, S&P 500 indeks i dalje je više od 21 odsto ispod svog rekordnog nivoa, dostignut polovinom februara.

Narednih dana u fokusu ulagača biće i kvartalni izvještaji američkih kompanija, a analitičari očekuju recesiju zarada.

Naime, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti šest odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a u drugom više od deset odsto, što znači da se očekuje pad zarada dva kvartala zaredom.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,08 odsto, na 5.582 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 5,77 odsto, na 10.075 bodova, a pariski CAC 4,61 odsto, na 4.346 bodova.

Najčitanije