fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i prometa na početku godine

Rast indeksa i prometa na početku godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i prometa obilježili su prvu sedmicu trgovanja u ovoj godini na Montenegroberzi, u kojoj je Svjetska banka (SB) zadržala prognozu rasta crnogorske ekonomije na 5,6 odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 0,8 odsto na 770,87 poena, dok je MONEX porastao 0,6 odsto na 9.930,69 bodova.

Promet, realizovan kroz 25 transakcija, iznosio je 97,23 hiljade EUR i bio je 70 puta veći od onog koji je zabilježen tokom trgovanja posljednje sedmice decembra.

Najveće učešće u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog Telekoma, 22,47 hiljada EUR odnosno 20,57 hiljada EUR.

Dionice CGES-a izgubile su neznatno na vrijednosti i zadržale se na 85 centi, dok je Telekom ojačao 5,9 odsto na 1,25 EUR.

SB je, u novom izvještaju, zadržala prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 5,6 odsto, koliko je procjenjivala i u prošlogodišnjem oktobru.

SB je, u najnovijem objavljenom izvještaju o svjetskim ekonomskim izgledima u koji je agencija Mina-business imala uvid, zadržala prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za narednu godinu na 4,8 odsto.

SB je takođe ostala pri jesenjoj prognozi crnogorskog BDP-a u prošloj godini od 10,8 odsto.

Poskupila je akcija kompanije Napredak 35,7 odsto na tri centa, preduzeća Sveti Stefan hoteli 6,3 odsto na 3,19 EUR, Hipotekarne banke 3,5 odsto na 7,1 EUR, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera 1,7 odsto na 6,1 EUR.

Gubili su Institut “Simo Milošević” 3,9 odsto na 24,03 EUR i Elektroprivreda (EPCG) 3,5 odsto na tri EUR.

EPCG je ove sedmice saopštila da je za sva domaćinstva, članove Zlatnog tima, pokrenula nagradnu igru pod nazivom Zlatni tim: dobra energija, koja će trajati do kraja mjeseca.

Vlada je ove sedmice donijela odluku o formiranju Koordinacionog tijela za praćenje programa Evropa sad, čiji će predsjednik biti ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Zadaci Koordinacionog tijela će biti praćenje i koordinacija aktivnosti u okviru implementacije programa Evropa sad, kao i praćenje, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, otklanjanja prijavljenih nepravilnosti prilikom implementacije programa.

Na konferenciji za novinare, nakon održane prve sjednice tog tijela, Milatović je kazao da će svi poslodavci, koji se ne budu pridržavali povećanja zarada koje predviđa program Evropa sad, biti kažnjeni.

Implementacija programa Evropa sad je, kako je saopštio, apsolutno u fokusu Vlade, kroz kapacitete Uprave prihoda i carina (UPC) i Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

U narednom periodu će, u dvokratnom radnom vremenu, postojati Call centar u okviru UIP-a na broj 080 555 555, koji će biti otvoren za sve koji budu htjeli da anonimno ili neanonimno prijave potencijalne zloupotrebe programa.

Ove sedmice je i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja objavilo primjere obračuna zarada u skladu sa ekonomskim programom Evropa sad.

Primjeri su dostupni na linku https://www.gov.me/clanak/primjeri-obracuna-zarada-u-skladu-sa-ekonomskim-programom-evropa-sad

Ove sedmice su počele i prijave za ostvarivanje finansijske podrške za bivše radnike metalske i rudarske industrije.

Na osnovu zakona koji je usvojen krajem decembra u Skupštini, oko 1,3 hiljade bivših radnika dobiće po 12 hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...