fbpx

Rast dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice porasla, nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) odlučila da ubrza proces ukidanja podsticaja ekonomiji, dok je Evropska centralna banka najavila smanjenje podsticaja.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 odsto, na 96,65 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,15 odsto, na 113,65 jena (JPY).

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, 0,6 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,124 USD.

Prošla sedmica je bila vrlo uzbudljiva na finansijskim tržištima jer su održane sjednice ključnih centralnih banaka u svijetu, uključujući Fed, Evropsku centralnu banku (ECB), te britanske i japanske monetarne vlasti.

Čelnici Feda odlučili su zbog visoke inflacije da ubrzaju proces ukidanja ekonomskih podsticaja, koje su uveli na početku koronakrize prije gotovo dvije godine.

Tako će program otkupa obveznica završiti u martu, prije nego što se planiralo, dok bi u narednoj godini ključne kamatne stope mogle biti povećane u tri navrata.

Prvo povećanje kamata moglo bi uslijediti već krajem zime ili početkom proljeća, a do kraja godine ključna kamata mogla bi se približiti nivou od 0,9 odsto.

„Ekonomiji više nije potrebna povećana podrška politike”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Feda Jerome Powell, dodavši da su ekonomski izgledi pozitivni i da će mu Fed i dalje pružati primjerenu podršku.

Nakon odluka Fed, dolar je ispočetka bio pod pritiskom jer se tako nešto od te centralne banke i očekivalo.

“Čini se da su Fedov plan povećanja kamatnih stopa u tri navrata u narednoj godini i optimizam u pogledu ekonomskog napretka, čak i u uslovima širenja omikron varijante koronavirusa, omogućili drugim centralnim bankama da učine zaokret u smjeru zaoštravanja monetarne politike”, napisao je u bilješci voditelj istraživačkog odjeljenja u brokerskoj firmi Pepperstone, Chris Weston.

Britanska centralna banka iznenadila je investitore odlukom o povećanju kamatnih stopa, čime je postala prva iz grupe sedam najvećih svjetskih ekonomija (G7) koja se na takav korak odlučila, dok je Evropska centralna banka istovremeno najavila da će krizni program kupovini obveznica uveden u pandemiji okončati u martu naredne godine, ali i obećala izdašnu podršku ekonomiji, koliko dugo bude potrebno, u okviru svoga standardnog programa kupovina imovine.

Japanska centralna banka (BOJ) je na sjednici u petak odlučila ublažiti vanredne podsticaje uvedene zbog pandemije, no zadržala je krajnje popustljivu monetarnu politiku i time učvrstila očekivanja da će ostati među centralnim bankama sklonijima labavoj monetarnoj politici.

I dok je odmah nakon odluka Feda dolar oslabio, u petak je nadoknadio sve te gubitke i zabilježio snažan rast na sedmičnom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sve odluke usvojene jednoglasno

Podgorica, (MINA) - Skupština Paraolimpijskog komiteta usvojila je danas jednoglasno izvještaj o radu za...