fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte prema 112 USD

Rast cijena nafte prema 112 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak prema 112 USD zbog zabrinutosti za snabdjevanje nakon što je EU najavila nove sankcije Rusiji, uključujući naftni embargo, a vodeći proizvođači ponovo odbili zahtjeve za ubrzanim povećanjem proizvodnje.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 1,59 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 111,73 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u plusu 5,17 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,3 USD višoj cijeni, od 109,11 USD. U srijedu je zaključio trgovinu u plusu 5,4 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je zabrinuo predlog EU o novim sankcijama Rusiji, uključujući postupnu obustavu uvoza nafte u roku od šest mjeseci i derivata do kraja godine. Predložena je i zabrana svih usluga prevoza i osiguranja za transport ruske nafte.

“Tržište nafte nije u potpunosti u cijene uračunalo potencijalne posljedice naftnog embarga EU, tako da u ljetnim mjesecima možemo očekivati još više cijene sirove nafte, bude li pretočen u zakon”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Francuska ministarka okoline i energije, Barbara Pompili, saopštila je kako je uvjerena da će članice EU postići konsenzus o sankcijama do kraja sedmice. Predlog mora podržati svih 27 zemalja EU.

“Planirani EU embargo na naftu predstavlja ogroman logistički izazov za naftna tržišta”, naveo je Callum Macpherson iz Investeca.

On je kazao da je preusmjeravanje ruskih barela iz Evrope kupcima u Aziji, u uslovima sankcija, već sada toliko teško da je i sama Rusija priznala da će njena proizvodnja značajno pasti.

Japan je upozorio da će imati problema ako odmah obustavi uvoz ruske nafte zbog invazije na Ukrajinu.

Podršku cijenama pružili su i Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njene saveznice, uključujući Rusiju, odlukom o kontinuiranom skromnom povećanju proizvodnje, koju su popratili napomenom da nijesu krivi za poremećaje u snabdjevanju ruskom naftom.

Ignorišući pozive zapadnih zemalja da na tržište izbacuju više barela, grupa je odlučila povećati proizvodnju u junu 432 hiljade barela dnevno, kao i u proteklim mjesecima, u skladu s planom o ukidanju ograničenja iz 2020. godine, prve godine pandemije covida 19.

OPEC je u odvojenom izvještaju izvijestio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu koštao 110,83 USD, što znači da je porastao 1,03 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije