fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 72 USD, podstaknute obnovljenom sklonošću ulagača riziku koja je potisnula u drugi plan američki rast zaliha i slabije izglede za potražnju zbog širenja covida 19.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 2,13 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71,48 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,27 USD višoj cijeni, od 69,47 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o povećanju snabdjevanja za 400 hiljada barela dnevno u avgustu, septembru, oktobru, novembru i decembru.

Pad je produbio strah da će širenje zaraze delta sojem koronavirusa smanjiti potražnju na velikim tržištima poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Japana.

Analitičari investicione banke JPMorgan procjenjuju da će globalna potražnja u prosjeku u avgustu iznositi 99,6 miliona barela dnevno, što bi bilo 5,4 miliona barela dnevno više nego u aprilu.

U četvrtom tromjesečju trebalo bi porasti skromnih 330 hiljada barela dnevno u poređenju sa osnovicom u 2019. godini, s obzirom na pad temperatura i završetak ljetne sezone vožnje u sjevernoj hemisferi.

Pažnja se sada okreće izvješću vlade o zalihama u SAD-u. Podaci Američkog instituta za naftu (API), objavljeni u utorak, pokazali su rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 806 hiljada barela, navode dva tržišta izvora.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC ni u srijedu nije objavio kolika je prethodnog dana bila cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica. Prošli četvrtak iznosila je 73,15 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije