fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRast berzanskih indeksa

Rast berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da širenje delta varijante koronavirusa neće usporiti oporavak privrede.

Dow Jones skočio je 286 bodova ili 0,83 odsto, na 34.798 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 odsto, na 4.358 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 odsto, na 14.631 boda, prenosi SEEbiz.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a najviše u energetskom, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad su poslovne izvještaje objavile 73 kompanije, pri čemu ih je 88 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 75 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su još nedavno očekivali rast od 66 odsto.

Nakon dva dana snažnog rasta, svi indeksi su nadoknadili veliki dio gubitaka od prethodnih dana, pa su sada od rekordnih nivoa udaljeni još samo oko jedan odsto.

Krajem prošle i početkom ove sedmice cijene dionica su znatno pale jer su ulagače zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka ekonomije od koronakrize.

Međutim, posljednjih dana su ta strahovanja splasnula.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 odsto, na 6.998 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,36 odsto, na 15.422 boda, a pariski CAC 1,85 odsto, na 6.464 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije