fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaičević: Ostvarenje budžeta Opštine Bar 99,5 odsto

Raičević: Ostvarenje budžeta Opštine Bar 99,5 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ostvarenje budžeta Opštine Bar je na nivou od 99,5 odsto što predstavlja gotovo apsolutno ostvarenje planiranog budžeta, saopštio je predsjednik te opštine Dušan Raičević.

On je na sjednici Skupštine te opštine predstavio Izvještaj o radu predsjednika opštine i organa i službi lokalne uprave za prošlu godinu, koji je usvojen većinom glasova odbornika.

“Uprkos epidemiji i krizi izazvanoj Covid-19 virusom, ostvarenje budžeta je na nivou od 99,5 odsto u odnosu na plan, odnosno ostvareni su primici u iznosu od 19.454.845 EUR što predstavlja gotovo apsolutno ostvarenje planiranog budžeta”, kazao je Raičević.

On je rekao da je osnovni cilj bio da se obezbijedi stabilnost javnih finansija, ali i mogućnost redovnog servisiranja svih obaveza, što je uspješno realizovano.

“Opština je očuvala najznačajnije primitke iz sopstvenih prihoda, a to su porez na nepokretnosti koji je ostvaren na nivou od 96,2 odsto od planiranog, kao i naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta po osnovu koje je ostvaren prihod od 83,1 odsto ostvarenosti u odnosu na plan”, naveo je Raičević.

On je poručio da je u nepovoljnoj situciji izazvoj epidemijom i krizom, takvo ostvarenje i održivost sopstvenih prihoda ogroman je uspjeh.

Raičević je rekao da je isplaćeno svih dvanaest bruto zarada za prošlu godinu, isplaćene su sve dotacije društvima i ustanovama čiji je osnivač Opština kao i svi transferi institucijama, pojedincima i nevladinom sektoru.

“Bar je ujedno i prva opština u Crnoj Gori koja je izmirila sve dospjele rate i u potpunosti izmirila dug shodno Ugovoru o reprogramu zaključenim sa Ministarstvom finansija u februaru 2015. Godine”, kazao je Raičević.

On je naglasio da je od početka mandata u avgustu 2018. godine ta lokalna uprava do 31. decembra prošle godine umanjila opštinski dug za čak 9,56 miliona EUR.

Prema riječima Raičevića, prioritetan cilj bio je i nastavak realizacije ali i otpočinjanje novih vrijednih kapitalnih projekata, pa je prvi put usvojen Strateški pla razvoja Opštine Bar za period 2020-2025.

“U veoma teškoj i izazovnoj godini, ne samo za Opštinu već i za državu, region i svijet, uspjeli smo, ne samo da nastavimo realizaciju započetih kapitalnih investicija već i da započnemo nova ulaganja u više razvojnih projekata u Baru”, naveo je Raičević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije