fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici neće gasiti fabriku

Radnici neće gasiti fabriku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici Кombinata aluminijuma (КAP) neće gasiti fabriku od 15. decembra, odlučili su na zboru na kojem je u četvrtak bilo oko 250 zaposlenih.

„Donijeli smo striktnu odluku. Nećemo učestvovati u planskom gašenju КAP-a. Nećemo popustiti“, kazao je Danu jedan od radnika koji je želio da ostane anoniman i dodao da će КAP jedino napustiti kada im poslodavac izmiri obaveze za beneficirani radni staž.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović ranije je najavio da će od 15. decembra početi plansko gašenje КAP-a, te da je završio sa pregovorima. Vlada je u četvrtak, dan nakon zvanične najave o gašenju, raspravljala o sudbini КAP-a i, kako je Danu potvrdilo više izvora, spominjala mogućnost da fabriku preuzime Elektroprivreda (EPCG).

List je ranije pisao da EPCG razmišlja o preuzimanju КAP-a, ukoliko ne uspiju da se dogovore oko cijene struje. Na Vladi je dogovoreno da se predstavnici tri ministarstva – kapitalnih investicija, ekonomskog razvoja i finansija sastanu sa direktorima energetskih kompanija i dogovore o daljim potezima u vezi sa КAP-om.

Tokom sastanka se, prema riječima ministra kapitalnih investicija Mladen Bojanić, javio generalni menadžer Uniproma Nebojša Dožić da u ime radnika predstavi svoju ideju u vezi sa КAP-om.

„Javio se Dožić i rekao da je imao razgovor sa radnicima, čiji su predstavnici neki dan bili u Ministarstvu na sastanku sa mnom i ministrom ekonomskog razvoja, Jakovom Milatovićem, kada su nam predočili zabrinutost za budućnost КAP-a. Кao odgovorna Vlada, pristali smo da vidimo šta možemo da uradimo, bez obzira što se radi o privatnoj kompaniji. Dožić je nakon sastanka sa radnicima predočio da ima ideju, pa smo ga pozvali da je i nama predstavi“, kazao je Bojanić.

On je dodao da je Dožić saopštio kako vidi spasavanje КAP-a, dok je Vlada tražila vrijeme kako bi dobila informaciju da li iza svega toga stoji i vlasnik, jer cijela priča potpuno izlišna ako to nije tako.

Bojanić nije htio da kaže o kakvoj se ideji radi.

Prema saznanjima Dana, Dožić je predočio ideju da država, odnosno EPCG preuzme КAP, te da bi prodavali imovinu, a ne firmu Uniprom, koja je prije sedam godina kupio imovinu fabrike za 26,7 miliona EUR.

Bojanić je saopštio da ne može da priča o konkretnijim varijantama, ali da je želja Vlade da pokuša da sačuva aluminijsku industriju u Crnoj Gori. Nije želio da otkrije da li je na stolu opcija da EPCG preuzme КAP, iako je to Dožić nakon sastanka potvrdio, navodeći da bi to bila dobra varijanta.

„Ajde da vidimo šta je ponuda i ko sve stoji iza nje. Veoma smo raspoloženi, a ponude mogu da idu u više pravaca. Bez obzira na uvrede na ličnom nivou i prema Vladi, ostavili smo to po strani, da ova Vlada i resorna ministarstva, energetske kompanije, svi zajedno učinimo dodatni napor i sačuvamo aluminijsku industriju u Crnoj Gori“, zaključio je Bojanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije