fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRade na smanjenju rizika u bankarskom sektoru

Rade na smanjenju rizika u bankarskom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o kreditnim institucijama će, prema riječima predlagača, doprinijeti stabilnosti finansijskog sistema i smanjenju rizika u bankarskom sektoru, dok nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da bi trebalo sačekati sa njegovom primjenom.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će se zakonskim rješenjem omogućiti primjena novih bankarskih standarda usmjerenih na jačanje kapitalnih zahtjeva za banke, formiranje okvira za nove regulatorne zahtjeve u vezi sa likvidnošću, kao i dodatne kapitalne zahtjeve za finansijske institucije od sistemskog značaja.

“U postupku pristupanja EU Crna Gora je preuzela obavezu da zakonodavstvo usaglasi sa evropskom direktivom o uspostavljanju okvira za sanaciju kreditnih institucija i investicionih društava”, naveo je Radunović tokom rasprave u Skupštini.

On je rekao da se evropskom direktivom obezbjeđuju instrumenti za pravovremenu intervenciju kreditnoj instituciji koja je u problemima kako bi se obezbijedio nastavak ključnih funkcija te kreditne institucije.

„Predlogom zakona o kreditnim institucijama uređuju se mjere iz nadležnosti organa za superviziju kreditnih institucija koje obuhvataju pitanje planova njihovog oporavka, obezbjeđivanja finansijske pomoći u okviru grupe kreditnih institucija i supervizijske mjere rane intervencije“, precizirao je Radunović.

Posebna pažnja se, kako je dodao, posvećuje uređenju oblasti kao što su jačanje korporativnog upravljanja, bolje interno upravljanje rizicima i jačanje supervizije.

„Donošenjem novog zakona uspostaviće se regulatorni okvir za poslovanje banaka koji će doprinijeti stabilnosti finansijskog sistema i daljem razvoju finansijskih usluga, otkloniti nedostke važećih zakonskih rješenja, unaprijediti korporativno upravljanje bankama i dodatno smanjiti rizike u bankarskom sektoru“, ocijenio je Radunović.

Damjanović je kazao da je o predloženim aktima vođena prilično tajna javna rasprava.

“Javna rasprava je bila u uskom krugu, ništa Privredna komora, ništa zainteresovani akteri. Vile govore da je javna rasprava vođena u ‘tajnim kabinetima’ sa bankarima jednim po jedinim i da nije dato da se izađe u javnost”, saopštio je Damjanović.

On smatra i da je vođena diskretna priča oko Asset Quality review projekta, koji treba da definiše koliko novog kapitala treba crnogorskim bankama i koji bi trebalo da se završi do kraja naredne godine.

“Mislim da bi primjena ovih zakona makar trebalo da sačeka izvještaj ovog projekta, pa da vidimo koliko kapitala treba crnogorskim banakama, prvenstveno stranim, koje dominiraju sa više od 80 odsto učešća na tržištu. Jedna domaća banka, polusistemska ili sistemska, imaće ogroman problem ispunjavanja svih ovih zahtjeva koji se tiču ovog projekta”, tvrdi Damjanović.

On smatra da postoji malo ishitren pristup svemu tome.

“Imamo problem u smislu razloga, uzroka i posljedica zašto ovo sada, zašto na ovaj način i šta da očekujemo od svega toga. Ova Centralna banka (CBCG) nema spremnost da primjenjuje novi zakon o bankama koji će se zvati zakon o kreditnim institucijama”, poručio je Damjanović.

Najčitanije