fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrva banka: Ne očekujemo odliv svih depozita

Prva banka: Ne očekujemo odliv svih depozita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz Prve banke su saopštili da do kraja ove godine dospijeva još 19,5 miliona EUR oročenih depozita državnih kompanija i da ne očekuju njihov kompletan odliv.

Iz Prve banke su reagovali povodom teksta pod naslovom Država povlači novac iz Prve banke, revizor zabrinut, koji je objavljen u Vijestima uz ocjenu da on sadrži neistinite navode.

”Osim zlonamjernog naslova kojim se želi nanijeti šteta banci i akcionarima, ističemo da novinar nije citirao izvještaj revizora već je pogrešno i tendenciozno tumačio nalaz revizora izostavljajući činjenice i mišljenja revizora”, navodi se u reagovanju.

Iz Prve banke su, u cilju objektivnog informisanja javnosti i klijenata, citirali dio izvještaja revizora u kojem se navodi da su do dana izdavanja tog izvještaja dospjeli oročeni depoziti državnih kompanija u iznosu od 13,13 miliona koji nijesu reoročeni već su prenijeti na tekuće račune ovih kompanija kod banke, prenose Vijesti.

“Do kraja ove godine dospijeva još 19,5 miliona oročenih depozita državnih kompanija. Banka nema konkretnu informaciju kakva je namjera deponenata po pitanju ovih depozita, ali ne očekuje odliv kompletnih depozita. Navedene okolnosti potencijalno bi mogle ukazivati na postojanje neizvjesnosti koja može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti”, dodaje se u reagovanju.

Rukovodstvo banke je, kako su kazali, razmotrilo različita scenarija odliva navedenih oročenih i avista depozita, i na osnovu njih smatra da likvidonosna pozicija banke ne bi bila ugrožena, s obzirom na to da je rezultat istih koeficijent likvidnosti koji je iznad zakonski propisanog minimuma.

Imajući u vidu navedeno, rukovodstvo banke je pripremilo finansijske iskaze po načelu stalnosti poslovanja. Mišljenje revizora nije modifikovano u pogledu ovog pitanja.

“Iz citiranog izvještaja revizora jasno se zaključuje da novac nije povučen sa računa ovih kompanija kod Prve banke. Novinar u objavljenom tekstu daje proizvoljna tumačenja što samo po sebi predstavlja zlu namjeru da se, po ko zna koji put, nanese šteta banci”, zaključuje se u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije