fbpx
Naslovnica MINA Business Prosječan račun u novembru 31,43 EUR

Prosječan račun u novembru 31,43 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječan novembarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 31,43 EUR.

“Domaćinstva u Žabljaku bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 16,43 EUR, dok je najveća prosječna potrošnja prošlog mjeseca očitana u Podgorici gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 40,24 EUR”, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da će čak 62,02 odsto domaćinstava dobiti račun u vrijednosti do 30 EUR, a od 30 do 50 EUR njih 17,96 odsto, od 50 do 100 EUR njih 16,56 odsto kupaca, dok je potrošnja preko 100 EUR očitana kod 3,47 odsto kupaca.

“Novembarske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće 54,1 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 197,04 hiljade kupaca”, rekli su iz EPCG.

Domaćinstva su u novembru, kako se precizira, potrošila 103,32 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je 11,3 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu u oktobru, odnosno 7,5 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom prošlogodišnjeg novembra.

Iz EPCG su podsjetili da su u toku dvije akcije EPCG, Podijelimo teret 8 i Za čist račun 2.

“Akcija Podijelimo teret namijenjena je svim kupcima iz kategorije ‘domaćinstva’, koja imaju dugovanja po osnovu računa za električnu energiju. Akciji, koja traje do kraja godine, mogu se priključiti sva domaćinstva koja imaju dug, bez obzira na njegov iznos, a koja žele da svoje obaveze izmire po izuzetno povoljnim uslovima: otplata u fiksnim mjesečnim ratama u iznosu od 20 EUR, izuzeće od prinudnih metoda naplate dok se poštuje Sporazum i obustava obračuna zatezne kamate”, navodi se u saopštenju.

Jedini uslov za priključenje akciji u decembru je, kako se dodaje, da iznos uplata u prethodna tri mjeseca, odnosno septembru, oktobru i novembru bude jednak ili veći od računa za oktobar i da do kraja decembra bude plaćena novembarska faktura.

“U akciju Za čist račun 2 se mogu uključiti sva preduzeća koja imaju više od tri neplaćene fakture za utrošenu električnu energiju, bez obzira na visinu dugovanja, uz uslov da plate posljednju fakturu i potpišu Sporazum o izvršavanju obaveza po povoljnim uslovima”, objasnili sui z EPCG.

Akcija traje do 31. januara naredne godine.

Potpisivanjem sporazuma preduzeća u prvih 30 mjeseci trajanja sporazuma biće u obavezi da u 30 mjesečnih, fiksnih rata izmire 30 odsto duga, dok poštuju obaveze iz sporazuma, neće se obračunavati zatezna kamata na postojeći dug a biće i izuzeti od isključenja sa distributivne mreže i mjera prinudne naplate.

Najčitanije