fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPromovišu Crnu Goru kroz ruralni turizam

Promovišu Crnu Goru kroz ruralni turizam

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Start up Meanderbug već četiri godine uspješno promoviše ruralni turizam u Crnoj Gori, a trenutno sarađuje sa oko 75 seoskih gazdinstava koja turistima pružaju potpuni, ali i drugačiji doživljaj crnogorske turističke destinacije.

Marketing menadžer u Meanderbug-u, Jovan Radnić, kazao je da je ta platforma za seoski turizam počela da radi 2016. godine i da se razvila u veb sajt preko kojeg turisti mogu da rezervišu svoj odmor u ruralnim predjelima u Crnoj Gori, uglavnom na sjeveru.

“Htjeli smo da omogućimo ljudima koji žive na selu, ili u nekim malo težim uslovima, da se bave turizmom, iako prije nijesu imali takva iskustva. Sa druge strane, trudimo se da turistima omogućimo što veći broj informacija, jer želimo da im pomognemo da donesu pravu odluku za svoj odmor”, rekao je Radnić agenciji Mina-business.

Osnivač platforme je Amerikanac Brit Boone, koji je u Crnu Goru došao prije skoro sedam godina i oduševio se njenim ljepotama. Okupio je tim ljudi i razvio pouzdanu mrežu partnera koji u svakom trenutku mogu odgovoriti na zahtjeve gostiju.

Na platformi Meanderbug je opisano mjesto u kojem se određeno seosko gazdinstvo nalazi, kao i koliko je ono udaljeno od nekih planinskih vrhova, rijeka, jezera i kulturnih i prirodnih lokaliteta koji su bitni za turiste.

“Turisti u par klikova mogu da selektuju datume, broj obroka, kao i aktivnosti ili avanture koje žele da probaju i da jednostavno rezervišu sve na jednom mjestu”, objasnio je Radnić.

Tim Menaderbuga posjećuje seoska domaćinstva koja žele da se bave turizmom i profesionalnom opremom fotografiše njihov smještaj.

“Te usluge ne naplaćujemo, a nakon što postavimo fotografije i informacije na našem sajtu, nakon rezervacije, odnosno nakon što su gosti imali svoj odmor, gazdinstvo dobija 85 odsto od te transakcije, a nama ide provizija od 15 odsto”, precizirao je Radnić.

Meanderbug, kako je naveo, sarađuje i sa 40 partnera koji se bave raznim avanturama – pješačkim turama, jahanjem konja, zip lajnom i raftingom.

“Nama je teško da ljudima objasnimo da mi zapravo nijesmo turistička agencija. Mi nemamo tu klasifikaciju, ali najsličniji smo možda platformama poput Airbnb-a i Bookinga, koji su nam i konkurenti. Mi smo registrovani kao turistička agencija, ali smo i više od toga”, poručio je Radnić.

Prema njegovim riječima, gosti koji bukiraju odmor na selu uglavnom dolaze iz Zapadne Evrope, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Australije.

Problem, kako je kazao, predstavlja plaćanje, jer u Crnoj Gori ne postoji opcija primanja novca putem sistema PayPal-a, na koji su gosti navikli.

“Nekad se desi da transakcija jednostavno ne prođe, ili da kartica našeg klijenta nije kompatibilna sa sistemom koji banka ima, tako da moramo da tražimo neke alternative. Tu bi bila pogodna ta alternativa PayPal-a, ali mi tu opciju primanja novca nemamo”, rekao je Radnić.

On je saopštio da sezona uglavnom traje od marta do oktobra, u zavisnosti od vremenskih uslova.

“Ono što je mene posebno iznenadilo prošle godine jeste da smo u novembru imali porodicu sa Novog Zelanda koja je čitavi mjesec putovala širom Crne Gore koristeći naše usluge. Bili su oduševljeni svime što su vidjeli i nijesu ih omeli loši vremenski uslovi”, dodao je Radnić.

Tim Menadrebuga ima odličnu saradnju sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) i Ministarstvom turizma i trudi se da na svaki način doprinese zdravom i održivom seoskom truizmu.

“Našim aktivnostima doprinosimo i promociji Crne Gore. Prije svega se fokusiramo na to da državu predstavimo kao destinaciju, koja je pogodna za porodice. Radili smo i brojne blog postove i info grafike na temu Crne Gore, odnosno onoga što ona nudi”, rekao je Radnić.

Slično su uradili i sa nacionalnim parkovima gdje su potencijalnim posjetiocima predstavili njihovu jedinstvenost i raznovrsnu ponudu.

Najčitanije