fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPrognoziraju veći rast crnogorske ekonomije

Prognoziraju veći rast crnogorske ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svjetska banka (SB) povisila je u najnovijem izvještaju prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 7,1 odsto.

Statističari SB su u januaru prognozirali ovogodišnji rast crnogorske privrede od 6,1 odsto.

SB je u junskom izvještaju Globalni ekonomski izgledi povisila i prognozu rasta crnogorske ekonomije za narednu godinu na 4,5 odsto, sa januarskih 3,9 odsto.

SB predviđa da će ekonomija u 2023. godini ojačati 3,5 odsto.

SB je pogoršala prognoze crnogorske ekonomije kada je u pitanju prošla godina. Prema najnovijem izvještaju, predviđa se da je ekonomija u prošloj godini pala 15,2 odsto, dok se u januaru prognoziralo slabljenje od 14,9 odsto.

SB je za ovu godinu prognozirala rast BDP-a Hrvatske 5,5 odsto, Srbije pet odsto, Albanije 4,4 odsto, Kosova četiri odsto, Sjeverne Makedonije 3,6 odsto i Bosne i Hercegovine 2,8 odsto.

SB je za narednu godinu prognozirala rast BDP-a Hrvatske od 6,2 odsto, Kosova 4,5 odsto, Srbije i Albanije po 3,7 odsto, Sjeverne Makedonije i BiH po 3,5 odsto.

U srednjoj Evropi aktivnosti bi trebalo da porastu 4,6 odsto i u ovoj i u narednoj godini, podržane oporavkom trgovine.

U široj regiji Evrope i centralne Azije aktivnosti bi ove godine trebalo da porastu 3,9 odsto, snažnije nego što je SB prognozirala u januaru, zahvaljujući stabilnijoj spoljnoj potražnji i višim cijenama industrijskih sirovina, te poboljšanju situacije u eurozoni.

“Prognoza je uslovljena bržim tempom vakcinisanja građana protiv Covida-19 u najvećim ekonomijama u toj regiji u drugoj polovini godine”, rekli su iz SB.

Izgledi za regiju Evrope i centralne Azije i dalje su “izazovni” zbog pogoršanja situacije s pandemijom u posljednje vrijeme, strožije makroekonomske politike i visokog nivoa poltičke neizvjesnosti i geopolitičkih tenzija.

Iz SB su saopštili da bi rast mogao biti slabiji nego što trenutno prognoziraju bude li pandemija trajala duže nego što se očekuje.

Svjetska ekonomija bi ove godine trebalo da poraste 5,6 odsto, čime je januarska prognoza premašena 1,5 procentni poen.

U narednoj godini rast bi trebalo da uspori na 4,3 odsto, što je poboljšanje u odnosu na januar od pola procentnog poena.

Glavni nosioci ovogodišnjeg oporavka biće velike ekonomije.

SB procjenjuje da će u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) aktivnosti ove godine porasti 6,8 odsto, zahvaljujući opsežnoj fiskalnoj podršci i ublažavanju pandemijskih ograničenja.

Među ekonomijama u nastajanju SB izdvaja Kinu čija bi privreda ove godine trebalo da poraste 8,5 odsto zahvaljujući oslobađanju potražnje.

U eurozoni se ove godine očekuje rast aktivnosti 4,2 odsto, a naredne 4,4 odsto.

Najčitanije