fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProblem će imati firme koje drže radnike na minimalcu

Problem će imati firme koje drže radnike na minimalcu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi poslodavci koji isplaćuju zarade niže od 345 EUR biće pod negativnim uticajem najavljene poreske reforme u okviru programa Evropa sad, jer će ukupni troškovi za isplatu minimalca porasti, saopšteno je Pobjedi iz Privredne komore (PKCG).

Iz te poslovne asocijacije su naveli da će uticaj te mjere zavisiti od snage, odnosno veličine same kompanije, kao i djelatnosti i razvijenosti opštine u kojoj preduzeće posluje.

Ipak, iz PKCG poručuju da će preduzeća koja trenutno isplaćuju zarade od 350 EUR neto i više, odnosno najveći dio firmi, imati smanjenje troškova.

“Iako će porez na minimalnu zaradu biti ukinut, a doprinosi značajno smanjeni, poslodavci koji isplaćuju minimalce u septembru ove godine su morali izdvojiti 364 EUR za isplatu iste, dok će u januaru naredne godine morati da izdvoje 557 EUR. To predstavlja rast troškova po zaposlenom od 193 EUR ili 53 odsto u odnosu na septembarske minimalne zarade”, kazali su iz PKCG.

Program Evropa sad predviđa rast minimalne neto zarade na 450 EUR, kao i da je predviđeno ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok će cijeli iznos minimalne bruto zarade biti neoporeziv.

“To će uticati na smanjenje poreskog klina, odnosno poreza i doprinosa koje poslodavac plaća državi na ovaj iznos neto zarade. Poreski klin će iznositi 20,6 odsto, a doprinosi oko 117 EUR”, precizirali su predstavnici PKCG.

Oni su naveli da, prema trenutnom sistemu obračuna zarada, ukupni trošak neto zarade od 345 EUR iznosi 567 EUR, kao što bi trebalo da bude i za minimalnu zaradu od januara naredne godine, ukoliko dođe do realizacije programa Evropa sad.

“To znači da poslodavci koji sada isplaćuju zaradu od 345 EUR i više, neće imati dodatni trošak prilikom isplate zarade od 450 EUR prema Maršalovom planu. Naime, doći će do preraspodjele ukupnih sredstava, zaposleni će dobijati 105 EUR više, država toliko manje, a ukupni trošak za poslodavca će ostati isti i iznosiće 567 EUR”, objasnili su iz PKCG.

On su rekli da je evidentno da isplata dijela zarade van legalnih tokova, odnosno “na ruke” postoji, ali je, kako kažu, teško procijeniti koliko je rasprostranjena, kao i visinu iznosa koji se isplaćuju na takav način.

“U manje razvijenim opštinama, u kojima su prometi i marže značajno manji, minimalna zarada utvrđena zakonom je na nivou zarade koju su u mogućnosti da isplate privredni subjekti, posebno oni koji posluju u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, uslugama smještaja i ishrane, trgovini”, dodali su predstavnici PKCG.

Oni su ocijenili da su porodična mikro i mala preduzeća i preduzetnici, koji posluju u okviru navedenih djelatnosti, pretrpjeli značajne gubitke od krize izazvane pandemijom, pa upozoravaju da dodatno povećanje troškova može imati negativan uticaj na njihovo poslovanje.

Podsjećajući da je, prema podacima Ministarstva finansija, 36,2 hiljade zaposlenih primilo minimalnu zaradu za oktobar, iz PKCG su saopštili da će Maršalov plan imati direktan uticaj na preduzeća koja zapošljavaju ova lica, kao i na kompanije koje zaposlenima isplaćuju neto zaradu od 250 do 345 EUR, jer će u njihovom slučaju doći do povećanja troškova za isplatu zarada.

“S tim u vezi, postoji bojazan da će kompanije koje posluju u nerazvijenim opštinama u nisko rentabilnim djelatnostima, već iscrpljene korona krizom, biti suočene sa ozbiljnim izazovom, a to može predstavljati rizik povećanja sive ekonomije na tržištu rada”, upozorili su iz PKCG.

Program Evropa sad predviđa uvođenje neoporezivog dijela zarade od 700 EUR bruto, kao i ukidanje doprinosaza zdravstvo, te uvođenje progresivne stope na lični dohodak od 15 odsto na iznos bruto zarade preko hiljadu EUR.

“Može se zaključiti da će privredni subjekti koji trenutno isplaćuju zarade od 350 EUR neto i više, odnosno najveći dio preduzeća, imati smanjenje troškova”, smatraju u PKCG.

U PKCG su naveli da će promjena u visini minimalne zarade, ali i prosječnih plata, uticati na mnoge druge ekonomske i fiskalne parametre.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije