fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivredni rast omogućava optimizam u narednim godinama

Privredni rast omogućava optimizam u narednim godinama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni rast, realizacija razvojnih turističkih projekata, gradnja prve dionice auto-puta, kao i stavljanje javnog duga pod kontrolu, omogućavaju optimizam u narednim godinama po pitanju ekonomskog prosperiteta, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić.

“Od brojnih događaja koji su obilježili prošlu godinu u ekonomskom smislu mislim na dodatni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji se i dalje kreće u rasponu između 4,5 i pet odsto. Vjerujem da je to rast koji nam omogućava da budemo optimisti i u narednim godinama”, rekao je Sekulić agenciji Mina-business.

Sa druge strane, kako je kazao, nastavljena je realizacija prve dionice auto-puta.

“Ove godine ćemo imati završetak te dionice i to je nešto što će zaista preobraziti Crnu Goru u svakom smislu. Zaista vjerujem da će to biti od velikog značaja za sve nas u Crnoj Gori”, smatra Sekulić.

On je podsjetio da je prošle godine pušten u rad energetski kabl između Crne Gore i Italije.

“Rekao bih da se tom događaju pridao manji značaj od onoga što zaista jeste, a benefite od tog događaja imaćemo tek u nekim narednim godinama”, kazao je Sekulić.

On je dodao da je nastavljen rad na razvojnim turističkim projektima, Luštici, Kumboru, Porto Montenegru, a sa druge strane i razvoj sjevera Crne Gore, odnosno skijališta.

“Čini mi se da u narednim godinama možemo biti optimisti ne samo što se tiče ekonomskog rasta nego i benefita od svih tih projekata koji se rade”, ocijenio je Sekulić.

On je podsjetio i na nastavak radova na istraživanju gasa i nafte u crnogorskom podmorju.

“Vjerujem da, bez obzira na projekcije u narednim godinama u ekonomskom rastu između 2,5 i 3,5 odsto, možemo biti optimisti sa svim onim što nas očekuje”, smatra Sekulić.

Prema njegovim riječima, značajno je što je Crna Gora i dalje lider kada su u pitanju evropske integracije.

“Ostalo je još samo jedno Poglavlje 8 – Konkurencija, za koje vjerujem da će biti otvoreno u narednim danima i da će tokom ove godine ta poglavlja početi da se zatvaraju”, dodao je Sekulić.

On je saopštio da je Vlada premijera Duška Markovića ispunila sva obećanja koja su data tokom izbornog perioda 2016. godine.

“Veliki sam optimista što se tiče narednih parlamentarnih izbora ove godine i vjerujem da će DPS sa koalicionim partnerima ostvariti još bolji rezultat”, rekao je Sekulić.

On je ocijenio da se ulazi u zonu ekonomske stabilnosti.

“Ne treba zaboraviti da smo pod kontrolu stavili javni dug, što je jedno vrijeme bila centralna tema kada govorimo o ekonomskoj politici Crne Gore. Takođe, imamo i povećanje budžeta iz godine u godinu”, naveo je Sekulić.

BDP je, kako je podsjetio, prije sedam, osam godina bio nekih tri milijarde EUR, a sada je on preko pet milijardi EUR.

“Govorimo i o povećanju plata. Znam da povećanje od nekih devet odsto nije dovoljno za prosvjetne i zdravstvene radnike. Vjerujem da će se trend povećanja plata u kompletnoj javnoj upravi nastaviti u narednom periodu i da će Vlada učiniti sve da stručni i pametni ljudi ne odlaze iz Crne Gore”, kazao je Sekulić.

On je rekao da vjeruje da Crna Gora postaje ne samo država sa političkom stabilnošću, nego i ekonomskim prosperitetom.

“Naravno, sve to ne bi bilo moguće da danas nijesmo članica NATO-a i da nijesmo toliko odmakli na evropskom putu prema članstvu u EU. Vjerujem da će ekonomski benefiti koji smo ostvarili prošle godine naći svoj iskaz u onome što je pitanje životnog standarda građana Crne Gore”, zaključio je Sekulić.

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...