fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoljoprivredni proizvođači mogu očekivati veću i snažniju podršku

Poljoprivredni proizvođači mogu očekivati veću i snažniju podršku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poljoprivredni proizvođači, odnosno cjelokupan poljoprivredni sektor, u narednoj godini mogu očekivati još veću i snažniju podršku, kako kroz mjere nacionalnog budžeta, tako i u okviru IPARD programa, saopštio je resorni minstar Aleksandar Stijović.

On je rekao da će podršku realizovati kroz više stubova.

„Važan stub će predstavljati mjere tržišno-cjenovne politike, sa značajnom podrškom za direktna plaćanja, koja su ove godine povećana po jedinici površine i grlu stoke, ali i uvođenjem po prvi put oranica u sistem plaćanja“, rekao je Stjović odgovarajući na pitanje predstavnika Kluba poslanika Demokrate – Demos – Mir je naša nacija, Albina Ćemana koje mjere finansijske podrške mogu očekivati poljoprivredni proizvođači u narednoj godini.

Stjović je kazao da će sprovoditi aktivnosti na uvođenju livada i pašnjaka u sistem direktnih plaćanja, odnosno površina koje su najdominantnije u strukturi naših površina.

Takođe, kako je najavio, opredijeliće se podrška za sektor mljekarstva, kroz podršku za proizvodnju i preradu.

Stijović je rekao da su u ovoj teškoj godini, sa stanovišta nepovoljnih klimatskih prilika i kretanja cijena inputa u stočarskoj proizvodnji, opredijelili najveću podršku koja je do sada bila u tom sektoru.

„Nikada se više nije ulagalo nego ove godine, a taj trend planiramo da nastavimo i u narednoj godini. To su činjenice, a na kraju godine ćemo imati brojke koje će pokazati koliko je podržan sektor“, dodao je Stijović.

Osm toga, kako je najavio, podržaće se sjemenska i proizvodnja duvana.

„Dodatni naglasak imaće podrška kroz mjeru upravljanje rizicima u poljoprivredi, gdje je potreban značajno veći broj osiguranja proizvodnje od elementarnih nepogoda“, dodao je Stijović.

Stijović je saopštio da će drugi važan stub podrške predstavljati mjere ruralnog razvoja, kroz koje će se podržati voćarstvo, maslinarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo povrtarstvo, nabavka poljoprivredne mehanizacije, izgradnja bunara i bistijerni.

„Podržaćemo aktivnosti kooperativa, organizaciju proizvođača i udruženja i razvoj klastera, a podrška će se kreirati i za unapređenje stočnog fonda, dostizanje standarda dobrobiti životinja, očuvanje genetičkih resursa, održivo koriščenje planinskih pašnjaka“, naveo je Stijović.

On je kazao da se treći stub podrške odnosi na značajne servise u poljoprivredi.

Četvrti stub čine socijalni transferi, kroz program staračkih naknada, koje je Minstarstvo u ovoj godini značajno povećalo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije