fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbijena skupštinska rasprava o setu zakona SDP-a

Odbijena skupštinska rasprava o setu zakona SDP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski parlament nije danas u dnevni red uvrstio predloge reformskih ekonomsko-socijalnih zakona Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz SDP-a su saopštili da je Skupština te predloge odbila da uvrsti u dnevni red voljom većine Demokratske partije socijalista (DPS) i koalicionih partija.

Predsjednica SDP i poslanica u Skupštini, Draginja Vuksanović Stanković je, obrazlažući predlog Rezolucije o zaštiti aerodroma Crne Gore, ocijenila da profitabilna preduzeća, koja su u vlasništvu države, i dalje treba da prave profit za građane, a ne za strane investitore.

“Kompanije koje imaju monopol, a Aerodromi Crne Gore to imaju, uvijek će biti profitabilne, samo je ključno pitanje da li taj profit treba da ostaje u državi ili da bude izvor zarade za strance”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je podsjetila da je SDP, iz tog razloga, u novembru prošle godine u skupštinsku proceduru predao Rezoluciju o očuvanju aerodroma Crne Gore, kojom je tražio da se odustane od najavljenog modela valorizacije putem davanja u dugoročnu koncesiju.

“Što se nas u SDP tiče nećemo pristati na koncet po kojem će naši aerodromi praviti profit za strane kompanije, a naši građani i turisti plaćati skuplje usluge na njima. Uradićemo sve što je u našoj mogućnosti i na državnom i na lokalnom nivou u Tivtu i Podgorici da se ovaj štetan posao ne realizuje”, saopštila je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da se u SDP-u zalažu da se građani Tivta na referendumu izjasne o tome da li su za to da njihov novac ide u ruke stranaca ili da ostaje Tivtu i Tivćanima.

“Da li su davali đedovinu za javno dobro na korist svih ili za strateške investitore Vlade koji bi iznijeli stotine miliona EUR profita van naše države”, pitala je Vuksanović Stanković.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević je, obrazlažući predlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), saopštio da su taj dokument socijalni partneri usvojili 2018. godine, ali da ga resorni ministar Kemal Purišić još nije predložio.

“Tim predlogom bi se se značajno unaprijedili uslovi penzionisanja za hiljade naših građana brisanjem deset najlošijih nevezanih godina iz obračuna penzije, povećala minimalna penzija 20 odsto, smanjio broj godina potrebnih za penzionisanje i uvele druge povoljnosti za sadašnje i buduće penzionere”, tvrdi Konjević.

On smatra da je socijalni status crnogorskih penzionera svake godine sve gori i gori.

“Zbog svega toga i tražimo da Purišić podnese ostavku, jer očigledno nije u stanju da ispuni svoje obećanje. A DPS, Socijaldemokrate (SD) i Hrvatska građanska inicijativa (HGI), odbijanjem ovog predloga, pokazali su da samo obmanjuju penzionere i građane”, zaključio je Konjević.

Najčitanije