fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomskim razvojem afirmisati evropske vrijednosti

Ekonomskim razvojem afirmisati evropske vrijednosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada sprovodi aktivnosti kako bi svi društveni procesi bili pokrenuti u pravom smjeru i kako bi se ekonomskim razvojem i finansijskom podrškom građanima, posredno, afirmisale evropske vrijednosti, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je na sastanku sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i regionalnom direktorkom Programa UN za razvoj (UNDP) za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (ZND), Mirjanom Špoljarić Eger, kazao da se sprovode Vladine aktivnosti kako bi se na viši nivo podigla demokratičnost, poštovanje ljudskih sloboda te ekološka svijest građana.

„Ekonomskim razvojem, ojačaćemo i demokratiju. Sve procese koje smo pokrenuli, imaju za cilj da građanima omogućimo život dostojan čovjeka 21.vijeka i sve ovo što prije”, rekao je Krvokapić.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, sa Špoljarić Eger razgovarao o budućem pružanju podrške ove organizacije u projektima održivog razvoja Crne Gore, u okviru Agende 2030.

Upoznavši Špoljarić Eger sa četiri programa Vlade i procesom digitalne transformacije javnog sektora, Krivokapić je kazao da očekuje pozitivne reakcije od svih regionalnih i evropskih organizacija čija je misija da podrže održive, progresivne projekte, te da će u tom pravcu biti unaprijeđena i saradnja sa regionalnom kancelarijom UNDP-a.

Špoljarić Eger je zahvalila Vladi i premijeru na tome što prepoznaju važnost prisustva UNDP-a u državi kroz snažno partnerstvo i zajedničku posvećenost održivom razvoju.

„UNDP je spreman da podrži razvoj plana implementacije nacionalno utvrđenih doprinosa i pravednu tranziciju. Konferencija o klimi COP26 je bila prelomni trenutak nakon kojeg države svoja klimatska obećanja treba da sprovedu u djelo – da ublaže štetu i prilagode se pravednoj tranziciji. Mapa puta pravedne tranzicije treba da okupi zajednicu i sve relevantne partnere oko istog cilja, smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 35 odsto do 2030. godine“, kazala je Špoljarić Eger.

Ona je ponovila da je UNDP spreman da i dalje podržava veću inkluzivnost i transparentnost javne uprave kroz digitalizaciju i orodnjavanje javnih politika.

„Integrisanje principa rodne ravnopravnosti u rad javne uprave doprinos je blagostanju građana, ekonomskom razvoju i kapacitetima zemlje u procesu pristupanja EU. Javna uprava ima važnu ulogu u postavljanju najviših standarda kad je u pitanju različitost, inkluzija, posebno kroz postizanje rodne jednakosti na svim nivoima odlučivanja”, rekla je Špoljarić Eger.

Ona je ocijenila i da je Crna Gora stvorila osnovne preduslove za digitalnu transformaciju, koja je ključni faktor ubrzanog napretka u dostizanju Ciljeva održivog razvoja.

„Opredjeljenje UNDP-a je da i dalje podržava Vladu u korišćenju svih elemenata inkluzivnog digitalnog ekosistema u cilju pružanja boljih usluga građanima“, zaključila je Špoljarić Eger.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...