fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAtlas banka još nije utvrdila listu priznatih potraživanja

Atlas banka još nije utvrdila listu priznatih potraživanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Atlas banka u stečaju još nije utvrdila listu priznatih potraživanja zbog sudskih postupaka koje su pokrenuli njeni klijenti nezadovoljni rješenjima stečajne uprave koja se odnose na iznos novca koji im se mora isplatiti.

Vijestima je iz stečajne uprave Atlas banke saopšteno da je ukupan iznos priznatih potraživanja, kao privremeni podatak, 133,7 miliona EUR.

“Atlas banka u stečaju i dalje ne raspolaže konačnim podacima o iznosu priznatih potraživanja iz razloga što je u toku jedan prvostepeni upravni postupak, kao i određeni broj sudskih postupaka. Uz to, zbog rješavanja prethodnog pitanja, prekinuto je i više prvostepenih postupaka u kojima se odlučivalo o potraživanjima određenog broja klijenata čija su sredstva na računima blokirana”, rekli su iz stečajne uprave Atlas banke.

Najveće priznato potraživanje ima Fond za zaštitu depozita (FZD) po osnovu prava na obeštećenje za isplaćene garantovane depozite.

“Privremenim rješenjem priznato potraživanje FZD-a je 87,72 miliona EUR sa stanjem na dan 14. novembar prošle godine i isto se razvrstava u treći isplatni red”, kazali su u stečajnoj upravi.

Stečaj u Atlas banku, u vlasništvu predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića za kojim je Crna Gora raspisala međunarodnu potjernicu, uveden je početkom aprila prošle godine.

U drugoj banci Kneževića, Invest banci Montenegro (IBM), koja je u stečaju od januara prošle godine, priznata su potraživanja povjerilaca od 43,12 miliona EUR.

Stečajni upravnik Milan Rakočević kazao je Vijestima da je obavještenje po prijavljenim potraživanjima povjerilaca, shodno zakonu, objavljeno 26. marta prošle godine.

“Stečajni odbor odlučivao je po žalbama povjerilaca, na rješenja stečajnog upravnika, u devet slučajeva, u kojima je doneseno sedam rješenja kojima su potvrđena rješenja stečajnog upravnika, jedno kojim je preinačeno rješenje i jedno kojim je poništeno rješenje stečajnog upravnika i predmet vraćen na ponovni postupak”, rekao je Rakočević.

Rješenjem o diobi stečajne mase prije unovčavanja cjelokupne imovine, isplaćen je dio obaveza prema povjeriocima razvrstanim u prvi, drugi i treći redosljed prioriteta.

“Ukupne isplate, sa stanjem na kraju januara, su 16,88 miliona EUR, dok je od unovčavanja imovine prihodovano 3,04 miliona EUR”, kazao je Rakočević.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...