fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrihodi po osnovu akciza na duvan veći 15,5 odsto

Prihodi po osnovu akciza na duvan veći 15,5 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi po osnovu akciza na duvanske proizvode, za prvih devet mjeseci iznose 36,3 miliona EUR, što je 15,5 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“U istom periodu prošle godine prihodi po osnovu akciza na duvanske proizvode iznosili su 31,4 miliona EUR”, rekli su iz Ministarstva agenciji Mina-business.

Iz Ministarstva su, odgovarajući na pitanje koliko iznosi očekivani prihod od akciza do kraja godine, rekli da raspolažu podacima o planu naplate ukupnih prihoda po osnovu akciza za ovu godinu, koji su planirani u iznosu od 234,8 miliona EUR.

Iz tog Vladinog resora su ranije saopštili da je najviše problema prihodima budžeta u prošloj godini napravilo povećanje akcize na cigarete na 40 EUR na hiljadu komada, nakon čega su prihodi pali, a šverc povećan.

Vlada je zbog toga 1. septembra prošle godine vratila akcizu na stari nivo od 30 EUR na hiljadu komada, nakon čega je tržište počelo da se stabilizuje.

Smanjena akciza primjenjuje se i ove godine. Akcize na fino rezani duvan su, međutim, povećane od početka godine sa 30 na 35 EUR po kilogramu.

Akciza na rezani duvan do kraja godine će iznositi 35 EUR po kilogramu, dok će u naredne tri rasti po pet EUR i iznosiće 40 EUR, odnosno 45 i 50 EUR. Akciza će 2023. godine biti 55 EUR po kilogramu rezanog duvana, a 2024. godine 60 EUR.

Najčitanije