fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPremašena očekivanja posjete tokom jula i avgusta

Premašena očekivanja posjete tokom jula i avgusta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička posjeta Crnoj Gori tokom jula i avgusta približila se rezultatima ostvarenim u rekordnoj i pretpandemijskoj 2019. godini čime su premašena očekivanja, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković.

Ona je na sjednici Odbora direktora Evropske komisije za putovanja /European Travel Commision/ (ETC) u četvrtak u Dubrovniku, kazala da je tome doprinijela politika otvorenih granica, te mjere podrške Vlade i Ministarstva zdravlja, kao što su besplatno PCR testiranje za turiste i bolničko liječenje.

Iz NTO-a je saopšteno da se okupljenima video porukom obratila ministarka turizma i sporta Hrvatske Nikolina Brnjac, dok je predsjednik ETC-a Luís Araújo iz Portugala kazao da je u ovim okolnostima i vremenima najvažnije otvoriti turizam i zemlje.

„Primjećujem sve bolje turističke trendove, turizam se oporavlja, ali još moramo dostići rezultate iz 2019. godine koja je za mnoge zemlje Evrope bila rekordna“, poručio je Araújo.

Direktor Hrvatske turističke zajednice i ujedno potpredsjednik ETC-a, Kristjan Staničić zahvalio se ETC-u na odabiru Hrvatske za domaćina ovog sastanka.

„To je svojevrsna potvrda i priznanje da smo u ovoj, ali i u protekloj godini ostvarili odlične rezultate u vrlo izazovnim okolnostima. Naša je zemlja među najuspješnijima u Evropi po postignutim turističkim rezultatima što je uspjeh cjelokupnog turističkog sektora, ali i Vlade Hrvaske. Trenutno se nalazimo na oko 77 odsto rezultata ostvarenog u istom periodu 2019. godine“, poručio je Staničić.

Sastanku su prisustvovali i izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander iz Španije, potpredsjednica ETC-a Magda Antonioli iz Italije, kao i predstavnici nacionalnih turističkih organizacija zemalja kao što su Španija, Portugal, Mađarska, Slovačka i Monako.

Santander je kazao da je njihov glavni zadatak saradnja i koordinacija, a temelj svih aktivnosti su istraživanja i razmjena znanja.

„Društvo se mijenja i mi u turizmu moramo pratiti promjene i trendove. Destinacije se ne mogu direktno upoređivati, postoje određene razlike, ali moramo svi zajedno sarađivati, jer samo tako svi zajedno možemo biti još bolji i uspješniji“, rekao je Santander.

Teme su, između ostalog, uključivale prezentaciju i analizu postignutih turističkih rezultata na nivou Evrope u ovoj turističkoj sezoni, ali i analizu sprovedenih marketinških aktivnosti i istraživanja tržišta ETC-a.

ETC je jedna od najstarijih međunarodnih organizacija koja okuplja nacionalne turističke organizacije iz 32 evropske zemlje i promoviše Evropu kao destinaciju već više od 70 godina.

ETC je osnovan 1948. sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na nivou Evrope, te dalja promocija Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

Kroz članstvo u ETC-u, Crna Gora se promoviše zajedničkim nastupima na udaljenim tržištima kao što su Sjedinjene Ameirčke Države (SAD), Kanada, Japan, Latinska Amerika i Kina, kao i putem regionalnih studijskih posjeta medija i turoperatora sa ovih tržišta, zajedničkog magazina European Magazine i drugih aktivnosti kojima se promoviše Evropa kao destinacija za putovanja.

U partnerstvu sa ETC i Turističkom organizacijom Srbije, NTO je, u periodu od decembra 2019. do aprila, realizovala zajedničku marketinšku kampanju na tržištima Kine, Kanade i SAD, pod sloganom Wild Soul of Europe – Slow Adventure.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije