fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPred novom vladom težak posao

Pred novom vladom težak posao

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pred novom vladom je težak posao, što građani moraju znati, ali će Crna Gora, i pored teških izazova, konačno moći da bude uspješna kao i drugi, saopštio je funkcioner Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović.

„Naš posao je da uspostavimo odgovornu vladu sa snažnom političkom podrškom, koja će u procesu oporavka crnogorske ekonomije i kroz vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije stvoriti pretpostavke da ovo bude zemlja i društvo koje ide samo naprijed“, naveo je Đukanović u saopštenju.

On je kazao da se Crna Gora suočava sa sunovratom ekonomije, koji udružen sa pandemijom Covida-19 i njenim posljedicama, čini perspektivu male države izuzetno lošom.

Đukanović je rekao da će javni dug na kraju godine dostići četiri milijarde EUR, što će predstavljati gotovo 100 odsto bruto domećeg proizvoda (BDP).

„Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ekonomija Crne Gore će u ovoj godini oslabiti 12 odsto, što je najveći pad ekonomije u Evropi, nakon Španije, gdje se očekuje smanjenje od 12,1 odsto“, naveo je Đukanović.

On je podsjetio i na prošlosedmičnu procjenu Svjetske banke, koja očekuje pad BDP-a Crne Gore od 12,4 odsto.

„U suštini, očekuje se najdublja recesija u posljednjih nekoliko decenija“, saopštio je Đukanović.

On je kazao da se, za razliku od Crne Gore, Srbija u ovom periodu nalazi među najotpornijim ekonomijama u Evropi, jer je MMF stavlja na prvo mjesto po stopi razvoja, zajedno sa Norveškom, Litvanijom i Irskom.

„To pokazuje kako jedna dobra ekonomska politika može da unaprijedi stanje u državi, a kako loša može da je unazadi“, naveo je Đukanović.

On je poručio da je DF spreman da se uhvati u koštac sa svim izazovima i da Crnu Goru učini spremnom da krene naprijed i da u kratkom vremenskom roku, po ekonomskim rezultatima, uđe u ekonomsku trku sa Norveškom, Irskom i Litvanijom.

Najčitanije