fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostoji potreba za zapošljavanjem stranaca 

Postoji potreba za zapošljavanjem stranaca 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori postoji potreba za zapošljavanjem radne snage iz inostranstva, naročito u sektorima turizma, građevinarstva i poljoprivrede, saopštila je potpredsjednica Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović, na sastanku sa delegacijom Filipinske asocijacije izvoznika usluga (PASEI).

Filipović je, na sastanku u petak, ocijenila da postoji prostor za saradnju sa asocijacijom PASEI u cilju zajedničkog doprinosa rješavanju problema deficita radne snage u Crnoj Gori.

PASEI je najveća industrijska asocijacija filipinskih licenciranih agencija za zapošljavanje, koja regrutuje i raspoređuje radnike na poslove u inostranstvu. PASEI svake godine organizuje posjete tržištima rada, u želji da pomogne članicama da pronađu nove zemlje za filipinske radnike.

Njihova delegacija je sada u misiji ispitivanja tržišta rada evropskih zemalja – Češke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske i Austrije.

Šefica delegacije PASEI-a, Edwina Lema Beech, kazala je da su tokom misija u Evropi prepoznali potrebe za zapošljavanjem filipinskih radnika koji su veoma dobro obučeni za poslove u različitim djelatnostima.

Iz PKCG je saopšteno da se ona se interesovala za uslove zapošljavanja stranih radnika u Crnoj Gori, kao i da li je potrebno da regrutovanju filipinskih radnika prethodi sporazum dvije vlade o tom pitanju.

Beech je upoznala je predstavnike PKCG o tome da je uobičajno da radnici sa Filipina u inostranstvu budu angažovani na period do dvije godine, odnosno da se najkraće angažuju na šest mjeseci i tada traže platu koja je visočija od prosječne.

Niskokvalifikovani radnici, kao što su sobarice, pdobijaju od 600 do 650 USD. Prije zapošljavanja, kako je objašnjeno, poslodavac je dužan da pošalje podatke o kompaniji i poslovne izvještaje Ambasadi Filipina, a takođe plaća povratne avio karte zaposlenima.

Filipović je kazala da će PKCG informisati kompanije o mogućnostima zapošljavanja radnika sa Filipina i utvrditi kakve su njihove potrebe za tim.

Ona je sugerisala da PASEI uspostavi saradnju sa crnogorskim agencijama za zapošljavanje kako bi se realizovalo angažovanje kadra sa Filipina u Crnoj Gori.

Najčitanije