fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostoje uslovi za veću proizvodnju hrane

Postoje uslovi za veću proizvodnju hrane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ima uslove za veću proizvodnju hrane i za očekivati je pojavu novih poljoprivrednika koji će proizvoditi za svoje potrebe, ali i tržištu isporučivati domaće zdrave proizvode, saopštio je poljoprivredni proizvođač iz Danilovgrada, Dejan Jovović.

„Radovalo bi nas da sela u Crnoj Gori ožive, da se posebno mladi ljudi vrate na imanja, počnu proizvodnju i tako bi imali mnogo više domaće hrane“, rekao je za Glasnik Privredne komore (PKCG) Jovović, čije se porodično gazdinstvo ubraja među najveće proizvođače povrća u Crnoj Gori.

On je kazao da situacija koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa utiče na njihov rad, ali da su svjesni da je u pitanju prolazna kriza, čije negativne efekte moraju umanjivati na najefikasniji način.

Jovović je dodao da je proizvodnja povrća na njihovom porodičnom gazdinstvu na godišnjem nivou velika i iznosi preko milion kilograma, ali da je moraju prilagođavati novonastaloj situaciji.

„Proizvodićemo neke proizvode u većim količinama u odnosu na prošlu godinu, a to su krompir, luk, kupus, paprika i paradajz, jer smatramo da će biti traženiji na tržištu. Neke proizvode ćemo manje proizvoditi, kao na primjer mentu, sparugu, artičoku i mirođiju“, naveo je Jovović.

On očekuje da će njihovi prihodi izvjesno biti smanjeni usljed negativnih efekata pandemije, ali na novonastalu situaciju ne gleda dramatično.

„Jasno nam je da u ovim uslovima moramo biti fleksibilni proizvođači i usredsrediti se predano i posvećeno da izmijenjeni proizvodni plan kvalitetno ostvarimo. Mi smo prekaljeni poljoprivrednici koji znaju da disciplina i istrajnost u poslu moraju dati rezultate, iako ovog puta ne računamo na velike, rekordne učinke, kao prethodnih godina“, saopštio je Jovović.

On je kazao i da ne strahuju za plasman, jer im dugogodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji govori da će korektnom saradnjom i dobrim proizvodom uvijek imati kupca.

Jovović je rekao da na njegovom porodičnom gazdinstvu neće otpuštati zaposlene, kao i da proljećni poljoprivredni poslovi iziskuju dodatnu radnu snagu.

„Nadamo se da ćemo angažovati vrijedne ljude i to onoliko njih kolike budu proizvodne potrebe. Sve uslove smo obezbijedili za izmijenjeni program proizvodnje. Uvjereni smo da ćemo uspješno plasirati naš rad i ideje kroz proizvode i na pravi način odgovoriti tržišnim potrebama“, saopštio je Jovović.

On smatra da je Vlada brzo preduzela odgovarajuće i efikasne mjere u sprečavanju širenja koronavirusa, kao i da treba pohvaliti proizvođače koji su ih poštovali.

„Zadovoljni smo i ponosni što smo održavanjem proizvodnje umanjili negativne posljedice pandemije. Proći će i ova zaraza, koja nam je, možda, dala i neke korisne pouke, na primjer da budemo disciplinovaniji, da nije sve u novcu i da posvećujemo veću pažnju porodici i zdravlju“, rekao je Jovović.

On je dodao da za Crnu Goru uvoz hrane nije najveći problem, jer se to može prevazići, ali da je bitno krenuti i ne odustajati od kontinuiranog povećanja domaće proizvodnje.

„Gorući problem je nedovoljno izgrađena svijesti društva, posebno mladih, o značaju poljoprivrede. Neophodno je mlade od malih nogu učiti da je poljoprivreda težak, ali plodonosan posao. Roditelji, škola, stručnjaci i uspješni poljoprivrednici, treba da imaju ključnu ulogu u razvijanju svijesti omladine o ovoj važnoj proizvodnji. Zemlja je blagorodna i ukoliko joj posvetite potpunu pažnju, prinosi su garantovani“, poručio je Jovović.

On je podsjetio da su na njihovom porodičnom gazdinstvu u prethodnim godinama uložili mnogo znanja, rada i sredstava, kao i da se prilagođavaju novitetima koji se primjenjuju u poljoprivrednoj praksi.

„Naši plastenici u određenoj mjeri jesu savremeni, a u budućnosti planiramo da izgradimo još modernije. Takođe, postepeno ćemo uvećavati površine pod zasadima, jer vidimo da je budućnost u proizvodnji hrane. Što god da se desi narod se mora hraniti“, poručio je Jovović.

On je dodao da svake godine planski, oprezno i proračunato uvećavaju proizvodnju, kao i da je uvjeren da će i ove godine proizvesti kvalitetne proizvode.

„Većina naših njiva je zasađena, konstantno se beru proizvodi i sade novi. Jedna proizvodnja zamjenjuje drugu. Mora se dobro i precizno planirati kako rezultati ne bi izostali. Proizvodnja zdrave hrane ima veliki potencijal u budućnosti“, rekao je Jovović.

On je kazao da nije problem prodati dobar proizvod, ali da je problem proizvesti ga i biti odgovoran za kvalitet.

„Do proizvodnje kvalitetnog, a sada već našeg prepoznatljivog povrća uradili smo mnogo toga. U ovom poslu nema radnog vremena i odmora. Uložili smo mnogo truda, znoja i odricanja. Naravno uvijek smo se pridržavali savjeta stručnjaka, poštovali uputstva fitosanitarne službe i to se isplatilo“, saopštio je Jovović.

On je dodao da je na početku, 1997. godine, njihovo gazdinstvo bilo malo, ali da je upornim radom proizvodnja rasla i da njegova porodica danas može pristojno da živi od povrtlarstva.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...