fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPomoć privredi kroz zajedničku saradnju Vlade i poslovnih banaka

Pomoć privredi kroz zajedničku saradnju Vlade i poslovnih banaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada planira da, kroz paket mjera koji bi se realizovao u saradnji sa poslovnim bankama u Crnoj Gori, podrži mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP), u cilju stvaranja mogućnosti za oporavak privrede i nova investiciona ulaganja.

Državni sekretari u ministarstvima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Mila Kasalica, Janko Odović i Milena Lipovina-Božović, danas su održali sastanak sa predstavnicima poslovnih banaka, na kojem je dogovoreno da te finansijske institucije narednih dana dostave predloge i ponude sa uslovima po kojima će odobravati kredite preduzećima.

„Nakon usaglašavanja sa resornim ministarstvima, biće potpisan ugovor između Vlade i poslovnih banaka, kada će se krenuti u realizaciju projekta“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu dva ministarstva.

Projekat će biti realizovan na način da Vlada bankama beskamatno obezbijedi sredstva u visini od 40 do 60 odsto odobrenih kreditnih aranžmana za krajnje korisnike kredita, dok bi preostala sredstva banke obezbjeđivale iz sopstvenih izvora.

„Na taj način bi krajnjim korisnicima bilo omogućeno da dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, što predstavlja izuzetno važan preduslov za oporavak cjelokupne privrede“, navodi se u saopštenju.

Odović je kazao da Vlada, usljed posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, u kontinuitetu pruža podršku privredi kako bi se umanjio negativni uticaj pandemije na ekonomiju.

„Cilj je da, u saradnji sa poslovnim bankama, pružimo dodatnu podršku našim privrednicima i preduzetnicima. Sve projekcije, kako naše, tako i međunarodnih partnera, govore nam da će krajem ove turističke sezone doći do snažnog pokretanja privredne aktivnosti. Zbog toga moramo djelovati sinergijski i pronaći rješenje da brzo i efikasno pomognemo oporavku privrede, u susret turističkoj sezoni od koje imamo velika očekivanja“, naveo je Odović.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, zaključila kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za podršku privredi kroz kreditne aranžmane za obrtna sredstva i investicije, u iznosu od 40 miliona EUR, uz mogućnost zaključenja dodatnog ugovora za još 30 miliona EUR.

„Ugovorom o kreditu koji je potpisan sa CEB-om je definisano da se krediti mogu odobravati isključivo za potrebe finansiranja projekata autonomnih MMSP, uključujući one koji se bave zanatskim ili preduzetničkim aktivnostima“, dodaje se u saopštenju.

Lipovina-Božović je ocijenila da je crnogorska privreda suočena sa problemom nedovoljne likvidnosti.

„Zbog toga je važno da pronađemo zajednički način da, udruženim snagama, pomognemo privredi u prevazilaženju ovog problema. Ukupan boljitak crnogorskog društva zavisiće od brzine kojom će se oporaviti privreda, zato je od velikog značaja da blagovremeno plasiramo dodatna finansijska sredstva sektoru MMSP-a“, smatra Lipovina-Božović.

Kasalica je saopštila da je svrha sastanka bila da se pronađe optimalno rješenje za realizaciju tog projekta, koji je, kako je ocijenila, izuzetno značajan za crnogorsku ekonomiju.

„Naša funkcija i glavni zadatak je da budemo podrška privredi u ovim veoma osjetljivim trenucima. Ove godine moramo biti fokusirani na to da, što je moguće bolje, iznesemo predstojeću turističku sezonu i stabilizujemo našu ekonomiju. Cilj je da privrednicima obezbijedimo značajno povoljnije uslove kreditiranja“, poručila je Kasalica.

Najčitanije

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi oštro pali zbog...
ambasador

Kineski Tajvan