Naslovnica MINA Business Pokretanje rudnika Brskovo šansa za ekonomski preporod Mojkovca

Pokretanje rudnika Brskovo šansa za ekonomski preporod Mojkovca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pokretanjem novog rudnika cinka, olova i bakra u Mojkovcu stvorile bi se velike šanse za ekonomski preporod te opštine, uz poštovanje najviših ekoloških standarda, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović.

“Na svim meridijanima, ekologija i industrija idu jedno uz drugo, naravno uz poštovanje propisanih ekoloških standarda. Ministarstvo je ozbiljno, za razliku od površnih pojedinačnih analiza, sagledalo sve vezano za projekat i donijelo zaključak da su njegovom realizacijom stvorene velike šanse za ekonomski preporod Mojkovca, uz poštovanje najviših ekoloških standarda”, kazao je Perunović, piše Dan.

On je kao benefite od rudnika naveo investiciju od 150 miliona EUR, rekultivaciju terena nakon 20 godina, 700 zaposlenih u fazi izgradnje, 450 u fazi eksploatacije i 200 indirektno zaposlenih, uvećanje bruto domećeg proizvoda od 1,2 do 1,5 odsto, godišnja koncesiona naknada od 3,5 miliona, do čega 70 odsto ide opštini Mojkovac, godišnji porezi na dobit i na zarade od 3,5 miliona, odnosno pet do šest miliona EUR.

“Precizne analize su utvrdile da se zbog toga što nije izvršena sanacija starog rudnika Brskovo, jedan dio teških metala, u obliku sulaftnih jedinjenja, kroz potoke sliva direktno u Taru za što postoje i fizički dokazi i analize vode koje su rađene u poslednje dvije godine”, rekao je Perunović reagujući na navode potpredsjednika Liberalne partije, Jova Rabrenovića, da je šokiran
novim rudnikom.

Perunović je savjetovao Rabrenovića i dio javnosti, koji projekat nazivaju „rudnikom smrti”, da se bolje upoznaju sa njim i da zaljkučke ne baziraju na poluinformacijama i neprovjerenim činjenicama.

On je njavio da bi budući investitor, kao prioritetnu aktivnost u okviru pripremnih radova, obavio preusmjeravanje vodenih tokova ili bi ponudio opštini da instalira postrojenje za preradu vode iz tih tokova i na taj način otklonio trenutni ekološki problem.

Perunović je dodao da su mišljenja da na tu temu treba organizovati javnu rasrpavu, pa bi na osnovu svih činjenica mogli organizovati i referendum o tome da li rudnik treba ili ne.

“Projekat je transparentan. Cilj Ministarstva je da se javnosti predoče benefiti, a da onda lokalna zajednica odluči”, zaključio je Perunović.

Najčitanije