fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška da se Budva vrati na mjesto prijestonice crnogorskog turizma

Podrška da se Budva vrati na mjesto prijestonice crnogorskog turizma

Budva, (MINA-BUSINESS) – Vlada daje punu podršku lokalnoj vlasti da vrati Budvu na mjesto prijestonice crnogorskog turizma i generatora lokalne i nacionalne ekonomije, saopštio je premijer Duško Marković.

Marković i rukovodstvo Budve su danas na sastanku konstatovali da je ta Opština propustila u prethodne četiri godine sve šanse za napredak i privlačenje stranih investicija, koje su iskoristile čak i opštine sa najmanjim prihodima i resursima.

„Konstatovano je da će uz stratešku odluku nove lokalne vlasti da dugoročno konsoliduje javne finansije i uz podršku Vlade, kakvu su imale i iskoristile mnoge opštine, Budva ponovo zauzeti mjesto prijestonice crnogorskog turizma i generatora lokalne i nacionalne ekonomije“, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik Opštine Budva, Nikola Divanović, sa saradnicima upoznao je Markovića sa situacijom u toj lokalnoj samoupravi nakon promjene lokalne vlasti, izazovima s kojima se nova vlast suočila i sa planovima i vizijom prevladavanja izazova i daljeg razvoja.

„U Budvi nije bilo novih investicija u protekle četiri godine, a to znači da nije bilo novih radnih mjesta. Dovoljno je samo ovo da vam kažem. Dakle, nije bilo vizije, pa nije bilo ni šanse“ kazao je Divanović.

Rukovodstvo Budve je ocijenilo da pored naslijeđene blokade računa najveći izazov predstavlja veliki broj osoba zaposlenih u lokalnoj upravi tokom mandata prethodne vlasti.

„Kada je prethodna koalicija preuzela vlast bilo je 324 zaposlenih, od kojih je 50 odmah uzelo otpremnine. Trebalo je sad da zateknemo 274 radnika. Prethodna vlast je zaposlila 177 od toga 131 na ugovore o djelu i privremeno-povremenim poslovima, a 46 na neodređeno. Prilikom tih zapošljavanja su skrivani ugovori o djelu i prikazivani su samo zaposleni preko rješenja“, saopšteno je na sastanku.

Lokalno rukovodstvo Budve je upoznalo Markovića i sa odlukama da neposredno po preuzimanju dužnosti ukine ili smanji više taksi i ostalih davanja, kao i da ograniči upotrebu službenih vozila.

„Već u prvom mjesecu smo potrošili tonu manje goriva nego što je bilo potrošeno u istom mjesecu prošle godine“, saopšteno je na sastanku.

Divanović je rekao da je strateška odluka nove koalicije izrada plana dugoročne konsolidacije finansija.

Marković je čestitao rukovodstvu Opštine Budva hrabrosti i dostojanstvu iskazanom u prethodnom periodu i najavio podršku Vlade prevladavanju izazova.

„U vrijeme kada smo se širom Crne Gore solidarno i odgovorno borili za živote i zdravlje građana, porodica i nacije imali smo ovdje u Budvi suprotnu priliku – da se gaze država i pojedinac, kultura i dostojanstvo. Vidjeli smo vulgarizaciju politike i spuštanje svih standarda“, rekao je Marković.

Sa političkim protivnicima, kako je naveo, treba njegovati kulturu dijaloga.

„Ovdje smo tada gledali sa jedne strane sve suprotno i sve što ne treba. Vi ste izašli iz toga kao pobjednici. Zato ste vi za mene, bez namjere da glorifikujem, heroji ovog proljeća u Crnoj Gori“, zaključio je Marković.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu