fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPodnijeli inicijativu Ustavnom sudu

Podnijeli inicijativu Ustavnom sudu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Zakon je usvojen u julu, a taj član bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, tako da će prva neradna nedjelja za trgovine biti 20. oktobar, pišu Vijesti.

Kod Ustavnog suda procedura je da prvo tročlano vjeće odlučuje da li je inicijativa uredna, a na tu sjednicu mogu da pozovu predlagače inicijative i autore osporenog zakona. Ukoliko vjeće potvrdi inicijativu, ona se uvrštava u dnevni red neke od narednih sjednica Ustavnog suda.

Ta procedura rijetko traje kraće od šest mjeseci, a najčešće od godinu do dvije.

Iz UPCG su Vijestima kazali da smatraju da je taj član zakona nesaglasan sa članom 59 Ustava koji jamči slobodu preduzetništva, koja se može ograničiti samo ako je to neophodno zbog zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane Crne Gore.

Ograničavanje rada nedjeljom i praznicima predložio je Vladi Odbor za trgovinu Privredne komore, a ranije su to tražili i sindikati. Protiv su bili tržni centri poput Delte, Gintaša i kotorske Kamelije, koji su tvrdili da najveće pazare imaju tokom vikenda i da bi im neradne nedjelja značajno smanjila prihode.

Njihovi predstavnici su govorili i o mogućim smanjivanjima broja radnika i tražili da se među izuzetke uvrste i tržni centri. Upravo je u ime njih UPCG i podnijela inicijativu.

Trgovci koji su predložili zabranu rada očekuju da će potrošači trgovinu nedjeljom obavljati nekim drugim danom i da neće doći do pada ukupnog prometa. Oni smatraju i da neće doći do smanjenja broja zaposlenih, kao i da će uvođenjem stalnog neradnog dana radnici biti zadovoljniji, a time i produktivniji.

U crnogorskim trgovinama radi oko 40 hiljada radnika, odnosno svaki peti zaposleni.

Izuzeci od tog zakona su apoteke, pekare, pijace, benzinske pumpe, prodavnice pogrebne opreme, cvjećare, kiosci za štampu, maloprodajni objekti unutar aerodroma, luka, željezničkih i autobuskih stanica, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko.

Najčitanije

Geopolitičke tenzije nijesu ugrozile stabilnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koju nijesu...