fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočinje realizacija ideja prvog predakceleracijskog programa

Počinje realizacija ideja prvog predakceleracijskog programa

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U okviru prvog predakceleracijskog programa u Crnoj Gori, BoostMeUp, odabrani su timovi koji će od ponedjeljka, zajedno sa mentorima, razvijati svoje ideje u narednih nekoliko mjeseci, saopšteno je iz Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis u Nikšiću.

Riječ je o programu koji Tehnopolis sprovodi u partnerstvu sa kompanijom Amplitudo i Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, čije su početne aktivnosti morale biti izmijenjene zbog epidemije koronavirusa.

„Četvorodnevni online Bootcamp, u okviru BoostMeUp programa, održan je pomoću platforme Zoom od 13. do 16. aprila, što je prvi put uspješno realizovano u Crnoj Gori, a timovima je bilo omogućeno da prezentuju svoju ideju, odgovaraju na pitanja i rade sa predstavnicima konzorcijuma projektnih partnera i međunarodnim, regionalnim i nacionalnim mentorima“, kazali su iz Tehnopolisa.

Ideje i timovi su ocjenjivani na osnovu pet kriterijuma koji su se odnosili na oblast djelovanja i usklađenosti sa prioritetima Strategije pametne specijalizacije, tima, stepena razvojne faze projekta, inovativnosti i konkurentskih tržišna rješenja i pitcha.

„Od 19 timova učesnika, šest ideja koje su u Bootcamp-u ocijenjene kao najbolje i sa najvećim potencijalom za rast i razvoj, odabrane su da budu dio četvoromjesečnog programa predakceleracije BoostMeUp, u okviru kojeg će dobiti finansijsku podršku od po 4,5 hiljada EUR po timu, mentorski program u sedam modula, usluge korišćenja coworking prostora Code Hub Nikšić, FILA inovacione i biotehnološke laboratorije i prostor za izradu brzih prototipa“, navodi se u saopštenju.

Odabrani timovi su Flourish, Seljak.me, Orhis, Zahn 265, Solar Villager i Sunrocket Solar Cooker.

Iz Tehnopolisa su kazali da je pet ideja, koje prema mišljenju konzorcijuma projektnih partnera i mentora ima potencijal za dalji rast i razvoj, dobilo priliku da budu dio četvoromjesečnog programa i imaju svu definisanu nefinansijsku podršku, kao i najuspješnijih šest timova.

Timovi koji su dobili tu podršku su Partour, Innat, Light4Life, Smart Bike Parking System i Pločasti vjetrogenerator za autoput i urbane sredine.

Realizacija programa nastavlja se od ponedjeljka, u skladu sa aktuelnim dešavanjima i preporukama zbog epidemije koronavirusa.

„Pred odabranim timovima je veliki broj radionica, obuka, konsultacija i rada na razvoju ideja, koje će biti organizovane online ili u Tehnopolisu, sve do finala programa, koje će biti organizovano 22. septembra u okviru Western Balkan Startup Forum-a 2020“, navedeno je u saopštenju.

U okviru tog međunarodnog događaja, koji Tehnopolis organizuje drugi put, biće održano takmičenje Montenegro Pitching Contest, na kojem će timovima, koji su uspješno završili program, biti omogućeno da predstave inovativne ideje, kao i znanje i vještine stečene kroz rad u okviru programa pred potencijalnim investitorima, biznis anđelima, predstavnicima nacionalne i međunarodne biznis zajednice i institucija iz zemlje i regiona.

Predviđeno je da će nakon završetka programa korisnicima biti obezbijeđena podrška Biznis inkubatora za dalji razvoj ideja kao nastavak programa, a koja podrazumijeva i korišćenje resursa data centra, laboratorije za industrijski dizajn, FILA inovacione i dvije biotehnološke laboratorije, kao i korišćenje coworking prostora i ostale infrastrukture Tehnopolisa, Naučno-tehnološkog parka Crne Gore i kompanije Amplitudo.

Najčitanije