fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPočeti razgovore o ponovnom preuzimanju banaka od njenih većinskih vlasnika

Početi razgovore o ponovnom preuzimanju banaka od njenih većinskih vlasnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokat Milovan Milošević obratio se guverneru Centralne banke (CBCG), Radoju Žugiću, sa predlogom da počnu razgovori o preuzimanju Atlas i Invest banke Montenegro (IBM) od njenih većinskih vlasnika.

Milošević se Žugiću obratio dopisom u ime većinskih akcionara Atlas banke i IBM – Atlas Invest, Atlas grupa, Atlas Capital Holding Limited iz Limasola i Centroprom Beograd, sa predlogom da počnu razgovori o sanaciji štete vlasnicima i klijentima, kao i o preuzimanju dvije banke od većinskih vlasnika.

“Kao što Vam je sigurno poznato, i prije uvođenja privremene uprave u obje te banke, a naročito nakon uvođenja privremene uprave i kasnije stečaja, prava akcionara, ali i samih banaka, najgrublje su kršena“, naveo je Milošević u dopisu Žugiću.

Milošević je, kako je saopšteno iz Atlas grupe, kazao i da su dosadašnjim odlukama svih sudova, ali u prvom redu postupanjem CBCG, akcionari lišeni bilo kakvih prava na pravnu zaštitu.

„CBCG je išla do te mjere da je čak osporila pravo akcionarima da se upoznaju sa njenim izvještajima, koji navodno ukazuju najprije na potrebu uvođenja privremene uprave, a potom i na navodnu potrebu oduzimanja dozvole za rad obje banke, što za direktnu posljedicu ima stečaj“, naveo je Milošević.

Kako tvrdi, nije logično da se baš u istom danu steknu uslovi za uvođenje privremene uprave u dvije banke, a samo u nekoliko dana rješenje o otvaranju stečaja u društvu Meljine Kompleks i navodno steknu uslovi za otvaranje brojnih istraga, od kojih većina ni nakon skoro dvije godine, nije završena.

„S obzirom na to da je postalo više nego očigledno da je istraga Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u slučaju e-commerce Atlas banke ćorsokak i da 63 miliona nijesu smjela biti izuzeta iz aktive Atlas banke, CBCG kroz period od skoro dvije godine nije htjela preispitati svoje, očigledno pogrešne, odluke“, poručio je Milošević.

Naprotiv, kako je dodao, kroz privremenu upravu dozvoljeno je iznošenje preko 21 milion sredstava banke i time oštećena i banka i deponenti koji nijesu učestvovali u takvom mehanizmu iznošenja depozita.

„Dozvoljeno je zapošljavanje novog kadra, koji je, prema saznanjima mojih vlastodavaca, povezan sa CBCG i stečajnim upravama, dok su dugogodišnji radnici banaka ostavljani bez posla“, navodi se u dopisu.

Prema riječima Miloševića, odlukom Komisije za kontrolu dosijea Intepola utvrđeno je da ne postoje razlozi za raspisivanje Interpolove potjernice protiv krajnjeg vlasnika većinskih akcionara obje banke, Duška Kneževića, jer je Komisija utvrdila da „postoji prevladavajuća politička dimenzija“ u slučajevima koji se vode protiv Kneževića i sa njim povezanih osoba.

„Ovo dalje implicira gotovo siguran uspjeh u postupcima međunarodnih arbitraža, čiji su predmeti i očigledno politički motivisani napadi na Atlas i IBM banku“, saopštio je Milošević.

On smatra da je cjelishodno da CBCG razmotri plan sanacije štete izazvane njenim protivzakonitim radnjama.

Milošević je predložio da se u cilju iznalaženja najboljeg rješenja održi sastanak između predstavnika CBCG i akcionara obje banke.

„Pored razgovora o modelima za izlazak iz situacije u kojoj se trenutno nalaze obje banke i njihovi akcionari krivicom CBCG, koje očekujemo i od Vas, posebno imajući u vidu izvjesne gubitke sporova na međunarodnom planu, tema sastanka bili bi i razgovori o mogućnostima otkupa aktive i pasive obje banke od njihovih akcionara i utvrđivanje plana sanacije i isplate depozita deponentima obje banke, u iznosima koji nijesu namireni od Fonda za zaštitu depozita (FZD)“, navodi se u dopisu.

Kako se dodaje, osim toga, predmet sastanka obuhvatao bi i postupak ponovnog preuzimanja banaka, što bi podrazumijevalo i kontrolu ili reviziju postupanja privremene i stečajne uprave Atlas banke i IBM od 7. decembra 2018. godine.

Najčitanije