fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoboljšati rezultate razvojem ruralnog turizma

Poboljšati rezultate razvojem ruralnog turizma

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora raspolaže ogromnim potencijalima za razvoj turizma, ali je neophodno uraditi više kako bi se ostvario još bolji rezultat u toj privrednoj grani, ocijenjeno je na konferenciji pod nazivom Turizam vođen inovacijama organizovanoj u nikšićkom Tehnopolisu.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, rekao je da je sve više zainteresovanih koji bi se indirektno bavili turističkom djelatnošću i ukazao na značaj razvoja te grane na seoskom području.

“Kao program podsticajnih mjera prošle godine smo počeli sa podrškom razvoju turizma u ruralnim gazdinstvima, sa kojom ćemo nastaviti i ubuduće. Ove godine planiramo da opredijeljeni iznos podrške bude povećan oko 50 odsto, jer je povećan broj domaćinstava i interesovanje, što je i politika Vlade”, naveo je Davidović.

Broj ruralnih domaćinstava u posljednjih 12 mjeseci je, prema njegovim riječima, porastao skoro tri i po puta, ali su ostvareni rezultati daleko od raspoloživih potencijala.

“Moramo da povećamo broj ljudi koji će se baviti tom djelatnošću, ako želimo da imamo ozbiljnu prezentaciju seoskih domaćinstava i ruralnog turizma i planiramo da i taj segment bude sastavni dio nacionalne kampanje. Moramo da radimo sa tim ljudima i predstavimo im na koji način da se sve realizuje, kako bi mogli imati poseban segment ponude”, saopštio je Davidović.

Sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje u nikšićkoj Opštini, Milan Korać, naveo je da je u proteklom periodu urađeno puno na stvaranju uslova za razvoj turizma, posebno na poboljšanju infrastrukture.

On je rekao da su urađeni brojni projekti kada je riječ o vodosnabdijevanju, energetici i putnoj infrastrukturi i na seoskom području, čime su stvoreni preduslovi za poboljšanje turističke ponude.

“Podstrek razvoja seoskih gazdinstava ogleda se u privredno-turističkim manifestacijama, poput Novogodišnjeg sajma hrane”, rekao je Korać.

Izvršni direktor Skijališta Crne Gore, Miloš Popović, saopštio je da su predviđena značajna ulaganja za izgradnju i razvoj skijališta, za koja će, zaključno sa 2022. godinom, biti opredijeljeno oko 140 miliona EUR.

Popović je ocijenio da će skijališta biti generator razvoja turizma i dodao da će se kroz dvije faze realizovati projekti na izgradnji ski centara na Komovima, Bjelasici, Durmitoru i Hajli.

Direktor Inovaciono–preduzetničkog centra Tehnopolis, Ratko Bataković, smatra da će kroz inovativni pristup ruralna seoska područja i sjeverni dio države biti više uključeni u razvoj turizma.

Na konferenciji su kroz panel diskusije razmijenjena znanja i iskustva regionalnih i lokalnih predstavnika institucija iz sektora turizma iz više opština Crne Gore, kreatora turističke ponude i nosilaca inovacija u segmentu ruralnog turizma.

Najčitanije