fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 USD

Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 USD, podržane pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 28 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 76,47 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 43 centa višoj cijeni, od 72,66 USD.

Tržišta je podržao podatak vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici pale na najniži nivo u tri godine, zbog oporavka aktivnosti prerade na američkoj obali Meksičkog zaliva nakon dva uragana, prenosi Hina.

Zalihe nafte pale su 3,5 miliona barela na 414 miliona barela.

Dok se rad rafinerija normalizuje, proizvodnja još nije u potpunosti obnovljena, iako je uragan Ida opustošio regiju prije gotovo mjesec.

“Cijene nafte nastavljaju da rastu zbog ograničenja snabdijevanja iz Meksičkog zaliva, što se ogleda u izvještaju o velikom padu zaliha sirove nafte u prošloj sedmici”, rekla je Louise Dickson iz Rystad Energya.

Podršku cijenama pružaju i problemi pojedinih zemalja iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+) s povećanjem proizvodnje nakon godina nedovoljnih ulaganja i odlaganja radova na održavanju zbog pandemije koronavirusa.

Irački ministar nafte saopštio je u srijedu da OPEC+ nastoji da održi cijenu barela sirove nafte blizu 70 USD, dok se globalna ekonomija oporavlja.

Grupa će se sastati 4. oktobra.

Ulagače je ohrabrila i američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), signalom da će uskoro početi da smanjuje vrijednost mjesečnog programa kupovine obveznica i priprema teren za podizanje kamatnih stopa u narednoj godini.

Fed je ipak napomenuo da će ostaviti dovoljno prostora za usporavanje tog procesa, ako se ukaže potreba.

Potražnja za energentima oporavlja se nakon ublaženih zabrana putovanja, što se ogleda u rastu stope iskorišćenosti rafinerijskih kapaciteta na istočnoj obali SAD-a na 93 odsto, najviše od maja 2019. godine, pokazali su službeni podaci.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je u srijedu cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 74,46 USD, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije