fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad indeksa S&P 500 drugi dan zaredom

Pad indeksa S&P 500 drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 pao drugi dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica dalje korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, ali i slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Dow Jones pao je 130 bodova ili 0,47 odsto, na 27.901 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,84 odsto, na 3.357 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 odsto, na 10.910 bodova, prenosi SEEbiz.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a među najvećim gubitnicima ponovo je bio tehnološki sektor, s padom od 0,8 odsto.

Pritom je cijena dionice Amazon.coma skliznula 2,3, a Applea 1,6 odsto.

Zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, indeksi su posljednjih mjeseci nadoknadili sve gubitke od marta, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize.

Krajem avgusta S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su rekordne nivoe.

Međutim, u posljednje dvije sedmice na snazi je korekcija cijena u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tih dionica, od početka septembra pao više od deset odsto ispod svog rekordnog nivoa, zaronivši u područje korekcije.

„Oporavak tržišta od marta bio je sjajan, a predvodilo ga je nekoliko tehnoloških divova. Te su dionica snažno porasle i u zadnjj sedmici avgusta, pa je bilo razumno za očekivati da će uslijediti povlačenje zarade s tržišta i korekcija cijena”, kazao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Ulagače zabrinjava i spori oporavak američkog tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao, ali broj Amerikanaca bez posla i dalje je vrlo visok.

Visoka nezaposlenost znači i manju potrošnju, a kako je lična potrošnja glavni pokretač američke ekonomije, oporavak od koronakrize mogao bi biti duži nego što su se ulagači nadali.

U srijedu je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) poručila da će još duže vrijeme zadržati ključne kamatne stope na niskim nivoima, blizu nule.

Najave popustljive monetarne politike obično pozitivno utiču na tržišta dionica, međutim ovog puta to nije bio slučaj.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 odsto, na 6.049 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,36 odsto, na 13.208 poena, a pariski CAC 0,69 odsto, na 5.039 bodova.

Najčitanije

Danas predstavljanje Agrobudžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstaviće danas Agrobudžet za ovu...