fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, budući da raste zabrinutost zbog novih slučajeva koronavirusa, evropske zemlje uvode nova zatvaranja, a Libija planira dodatno povećanje proizvodnje, što sve zajedno prigušuje potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je prema ugovorima za isporuke u decembru pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,63 USD. Na američkom tržištu barelom se prema ugovorima za novembar trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 40,6 USD. Ti se ugovori zatvaraju danas.

Prema podacima Reutersa, broj zaraženih u svijetu u ponedjeljak je premašio 40 miliona, prenosi SEEbiz.

“Čak i ako nedavni rekordno visoki broj novozaraženih u svijetu nije smanjio procjenu potražnje, još nemamo znakove očekivanog oporavka”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Mnoge evropske vlade pooštravaju blokade kako bi suzbile širenje virusa.

“Najnoviji niz strogih ograničenja neizbježno će ometati ekonomski rast i potkopati oporavak potražnje za gorivima”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Libija je značajno pojačala proizvodnju nakon ublažavanja blokade istočnih snaga u septembru. Očekuje se da će naftno polje Abu Attifel od 70 hiljada barela dnevno ponovno početi s radom od 24. oktobra, nakon što je mjesecima bilo zatvoreno.

Naftne kompanije najvećeg svjetskog proizvođača nafte, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u prošloj sedmici su povećale broj naftnih i gasnih bušotinskih postrojenja najviše od januara, jer su se cijene barela sirove nafte zadnjih mjeseci držale oko 40 USD po barelu.

Bank of America procjenjuje da će barel u Londonu i na američkom tržištu u ovoj godini u prosjeku koštati 44, odnosno 40 USD, a u narednoj viših 50 USD, odnosno 47 USD.

Istovremeno se očekuje da će kineska kupovina nafte početkom godine oslabiti u četvrtom tromjesečju. Kineske rafinerije u septembru su usporile stope prerade.

Aktivnosti u kineskoj ekonomiji povećale su se u trećem tromjesečju na godišnjem nivou 4,9 odsto, ispod očekivanja analitičara o 5,2-postotnom rastu, pokazuju zvanični podaci.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u petak iznosila 41,37 USD i nije se znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije