fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtkupljeno 1,8 odsto manje mlijeka

Otkupljeno 1,8 odsto manje mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u julu iznosila je 2,53 miliona litara, što je 1,8 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata su naveli da je u julu otkupljeno dva odsto manje mlijeka nego u junu.

“Sadržaj mliječne masti u julu je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec veći 0,3 odsto, a sadržaj proteina 3,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

U poređenju sa prethodnim mjesecom sadržaj mliječne masti bilježi rast od 0,9 odsto, a sadržaj proteina pad od 1,6 odsto.

U julu je u odnosu na isti period prošle godine, zabilježeno smanjenje proizvodnje konzumnog mlijeka 8,6 odsto, pavlake 19,2 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda četiri odsto, kajmaka 13,6 odsto i sira 18,2 odsto.

Iz Monstata su kazali da je u julu u odnosu na jun zabilježeno povećanje proizvodnje konzumnog mlijeka 4,5 odsto, pavlake četiri odsto i fermentisanih mliječnih proizvoda 33,1 odsto, dok je smanjena proizvodnja kajmaka 13,2 odsto i proizvodnja sira 19,4 odsto.

“U periodu od januara do jula ukupno otkupljena količina kravljeg mlijeka iznosi 16,89 miliona litara i bilježi se rast od 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije