fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOptimizam u pogledu potražnje podigao cijene

Optimizam u pogledu potražnje podigao cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su u utorak na međunarodnim tržištima prekoračile 42 USD budući da analitičari procjenjuju da će obnovljena ograničenja zbog širenja zaraze Covidom 19 tek ograničeno uticati na potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,06 USD. U ponedjeljak su zaključile trgovinu u minusu 1,71 USD, prenosi Hrportfolio.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima za isporuke u oktobru trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 39,89 USD. U aktivnijim ugovorima za isporuke u desembru poskupio je 57 centi, na 40,11 USD.

Tržišta je uznemirio rast broja zaraženih na glavnim tržištima. U Francuskoj raste stopa zaraze, Italija uvodi obavezna testiranja, Španija traži pomoć vojske, a Njemačka stanje opisuje zabrinjavajućim.

Trgovci su nervozni i zbog vijesti iz Velike Britanije da se vlada sprema tražiti od građana da ponovo rade od kuće i da planira nova ograničenja za pabove, barove i restorane, budući da bi mjere mogle zakočiti potražnju za energentima.

U utorak se tržište stabilizovalo i prevagnula su nagađanja da će eventualna ograničenja biti fokusirana na određene regije.

“Budući da će eventualna nova ograničenja vjerovatno biti više lokalnog karaktera, oporavak potražnje za naftom trebalo bi se nastaviti, iako sporijim tempom”, ocijenio je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Ublažavanje naftne blokade u Libiji takođe je pritisnulo cijene, ali analitičari očekuju da će snabdjevanje i dalje biti nedovoljno, jer libijski izvoz vjerovatno neće brzo dosegnuti nivo na koji je bio prije sukoba.

Podršku cijenama pružila je prigušena zabrinutost za potražnju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) budući da su rafinerije u Teksasu ostale otvorene s obzirom na prognozu da bi nova tropska oluja trebalo i dalje da gubi na snazi.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela naftnih proizvoda korpe njenih članica u ponedjeljak iznosila 41,49 USD, te je pala 1,49 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije