fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOkrenuti se pokretanju proizvodnje i izvozu

Okrenuti se pokretanju proizvodnje i izvozu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora se, umjesto zaduživanja, uvoza i nekontrolisane javne potrošnje mora okrenuti pokretanju proizvodnje, izvozu, investicijama u realni sektor i radikalnim rezovima u birokratizovanom javnom sektoru, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“Nama su potrebni poslovi, radna mjesta, investicije, proizvodnja i izvoz. Državna birokratija, koja jede polovinu bruto domaćeg proizvoda (BDP), mora biti racionalizovana i stavljena u funkciju obezbjeđivanja osnovnih javnih usluga i dobara i podsticanju privrednog rasta”, naveo je Medojević u saopštenju.

Crnoj Gori su, kako smatra, potrebne fabrike, zadruge, start up inkubatori, sistem podrške inovacijama, banka za razvoj, agrobanka, fond rizičnih ulaganja, nova poreska politika koja relaksira poslodavce koji zapošljavaju radnike u proizvodnim sektorima i na sjeveru zemlje.

“Treba nam osnivanje državnog holdinga za razvoj koji će kreirati zdravo jezgro nacionalne privrede, beskamatni krediti za nabavku opreme za preduzetnike, državna kooperativa koja će otkupljivati sve tržišne viškove poljoprivrednih proizvoda po unaprijed poznatim cijenama”, poručio je Medojević.

Potrebna su, kako je kazao, i bespovratna sredstva za podizanje kuća, štala, formiranje stada, zasada i besplatno davanja državnog zemljišta za mlade nezaposlene ljude koji žele da se bave poljoprivredom.

“Treba nam minimalna zarada od 350 EUR, do kog iznosa će se ukinuti porez na zarade, ali će se za veće plate plaćati porez po većoj stopi”, naveo je Medojević.

Kako je poručio, potrebne su radikalne reforme, koje će biti teške, skupe i bolne, ali neophodne.

“Kad sam pričao o krahu crnogorske ekonomije i dvocifrenom padu bruto domaćeg proizvoda (BDP), nekima sam bio neozbiljan i izazivao sam negativne reakcije. Demokratska partija socijalista (DPS) me je optuživala da sam neprijatelj Crne Gore, a razni ‘eksperti’ su ćutali i punili džepove novcem poreskih obveznika. Zemlja je opljačkana, privreda uništena, imovina rasprodata, kasa prazna, a dugovi pristižu”, saopštio je Medojević.

On smatra da su problemi Crne Gore strukturne prirode, jer su posljedice niza pogrešnih politika i strategija u kontinuitetu u posljednjih 30 godina.

“Strukturne probleme ne možete rješavati kratoročnim mjerama ekonomske politike. Društvo je toliko bolesno i slabo, da mu treba radikalna terapija uz permanentnu intenzivnu njegu i održavanje osnovnih vitalnih funkcija. Pacijenta treba istovremeno operisati od tumora i držati na aparatima da preživi”, kazao je Medojević.

To su, kako je ocijenio, ekstremno teški uslovi za Vladu.

“Potrebno je i odstraniti neke djelove koji su beznadežno zahvaćeni metastazom korupcije i kriminala i čiji opstanak prijeti širenjem bolesti na čitav organizam. Istovremeno se mora obezbijediti, uz pomoć aparata vještački, funkcionisanje tih vitalnih fukcija – ANB, policija, tužilaštvo i sudovi”, zaključio je Medojević.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...