fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdržive kulturne rute inovativni turistički produkt

Održive kulturne rute inovativni turistički produkt

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Održive kulturne rute su inovativni turistički produkt, koji može pomoći u razvoju novih modela održivog turizma, ocijenjeno je na seminaru u Atini kojem su prisustvovali predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Na seminaru BEST MED & SMARTMED je konstatovano da je u tom kontekstu od velikog značaja i edukacija turista, kao i promocija lokalnih proizvoda i poboljšavanje vidljivosti rute.

“Trening je bio prilika da se učesnici upoznaju sa alatima u procesu kreiranja kulturnih ruta. Poseban fokus je bio na izazovima u pogledu održivosti kulturnih ruta, kao i na ulogu lokalnih zajednica u tom procesu“, navodi se u saopštenju NTO.

Riječ je o seminaru čiji je organizator Ministarstvo turizma Grčke, a koji se organizuje u okviru međunarodnog BEST MED projekta, čiji je NTO partner u Crnoj Gori.

Seminar je bio prilika da zemlje partneri u BEST MED projektu – Crna Gora, Španija, Portugal, Francuska, Italija, Hrvatska, Slovenija i Grčka, razmijene iskustva i najbolje prakse u implementaciji projekta u svojim zemljama.

„Takođe, jedan od ciljeva seminara bio je i uspostavljanje strateškog dijaloga, koji bi omogućio aktivno učešće zemalja Mediterana u implementaciji razvijenih modela u procjeni održivosti svih destinacija/ruta širom MED regiona“, dodaje se u saopštenju.

Prvog dana seminara izlaganje su imali predstavnici projekata BEST MED & SMARTMED koji su govorili o implementaciji novih modela održivog turizma i izgradnji mreže saradnje u okviru tih projekata.

Predstavljena su iskustva partnera i njihovi izazovi u implementaciji projekta, kao i uspješne primjeri iz prakse.

„Na izlaganjima je istaknuto da je potrebno raditi na usklađivanju politika i na jačanju saradnje zemalja Mediterana. Takođe, naglašena je potreba za iskorišćavanjem potencijala digitalizacije u kontekstu razmjene podataka, povezivanja kulturnih ruta, kao i potreba za uključivanje donosioca odluka i svih stejkholdera u procesu dalje realizacije projekta“, rekli su iz NTO.

Tokom drugog dana seminara organizovan je trening pod nazivom Održivi razvoj kulture i turizma.

Cilj treninga je bio bolje razumijevanje značaja povezanosti turizma i kulture u kontekstu upravljanja turističkim tokovima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije