fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOdbornici SDP-a bojkotovali sjednicu zbog Luke Kotor

Odbornici SDP-a bojkotovali sjednicu zbog Luke Kotor

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Odbornici Socijaldemokratske partije (SDP) bojkotovali su zakazanu sjednicu Skupštine Opštine (SO) Kotor, jer traže da se zaustavi donošenje odluke o koncesiji Luke Kotor i da se stručnom analizom odluči šta će biti sa gazdovanjem tim preduzećem.

Dan piše da vladajuća koalicija nije imala potrebnu većinu od 17 odbornika, pa je zasjedanje odloženo na neodređeno vrijeme.

Od ukupno 33 odbornika, koliko ih broji kotorski parlament, u sali je bilo njih 14, a osim tri SDP-ova, sjednici nijesu prisustvovali ni odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), najveće opozicione partije u lokalnom parlamentu.

SDP je u Kotoru dio koalicione vlasti koju čini sa Demokratama, Demokratskim frontom (DF) i Građanskim pokretom URA, uz podršku Socijalističke narodne partije (SNP).

List piše da je kamen spoticanja u vladajućoj koaliciji upravljanje Lukom Kotor, tačnije tačka dnevnog reda predlog odluke o davanju ovlašćenja predsjedniku Odbora direktora Luke Kotor za potpisivanje ugovora o prvenstvenoj koncesiji za privredno korišćenje trgovačke Luke Kotor sa Vladom.

Tom preduzeću, koje je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, Vlada je krajem decembra dodijelila koncesiju na rok od 12 godina. Investicionim planom kompanije je predviđeno produženje operativne obale za 80 do 100 metara, čime bi se stvorili uslovi da se na ovoj lokaciji mogu vezivati mega kruzeri dužine 330 metara, jer se trenutno na centralnom vezu mogu vezivati brodovi do 300 metara dužine.

SDP traži da se na osnovu stručnih analiza i javne rasprave odluči što će biti sa gazdovanjem Lukom Kotor, vlasništvom svih građana.

Odbornici SDP-a Kotor Bruna Lončarević, Tena Božović i Goran Brguljan su u dopisu upućenom predsjednici SO Dragici Perović kazali da se gradnjom u akvatorijumu Kotora žele dovesti još veći mega kruzeri, a za sve to nema validnih projekata, ni studija uticaja na okolinu, a na šta obavezuju Unescovi standardi i menadžment plan područja Kotora.

“Politikantstvo, a ne stručnost vodi predlagače ovakvog ugovora. Što ima osnov u neznanju, posledice su nesagledive. U opasnosti su osnovno nepovratno dobro Kotora, a to su – Vrata od grada – Luka i more – stvarni ulaz u Kotor”, naveli su odbornici SDP-a.

Oni traže da se zaustavi ta odluka o predlogu ugovora o koncesiji, dok se o njoj ne izjasne građani i stručna udruženja.

“U slučaju da donesete bilo koju odluku, a koja ne vodi dogovoru svih činilaca, nego ponovo uzurpirate ovlašćenja Skupštine Opštine da odlučuje, ovaj put o Luci, smatrajte da je SDP današnjim danom otkazao podršku predsjedniku Opštine Kotor”, dodaje se u dopisu.

Najčitanije