fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPKCG inicirala, a sada traži ukidanje neradne nedjelje

PKCG inicirala, a sada traži ukidanje neradne nedjelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor Udruženja trgovine Privredne komore (PKCG) je svojevremeno bio inicijator uvođenja neradne nedelje i maltene njen kreator, a sada je zagovornik njenog ukidanja, pozivajući se na nedostatak socijalnog dijaloga za razrješenje tog pitanja, saopštili su iz Unije poslodavaca (UPCG).

„Ne možemo, a ne osvrnuti se na paradoksalnu situaciju, da upravo Odbor Udruženja PKCG, koji je svojevremeno bio inicijator uvođenja neradne nedjelje i maltene kreator iste, iako je zvanični obrađivač i predlagač Ministarstvo ekonomije i Vlada, sada bude zagovornik njenog ukidanja, problematizujući njenu ustavnost i zakonitost“, navodi se u saopštenju UPCG.

Iz UPCG su reagovali na saopštenje Odbora Udruženja trgovine PKCG, koji je na sjednici u srijedu apelovao da se uspostavi socijalni dijalog o pitanju rada trgovina nedjeljom, jer je to, kako tvrde, u interesu ne samo ekonomije, već i društva u cjelini.

Iz UPCG su podsjetili da je prije dvije godine Odbor Udruženja PKCG svoja zalaganja i predloge potkrepljivao argumentima da bi time u značajnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, radnici bi bili zadovoljniji i odgovorniji i provodili bi više vremena sa porodicom.

PKCG je, kako su podsjetili iz Unije, u junu 2019. godine saopštila da odluka o uvođenju neradne nedelje ne može biti neustavna, jer je donijeta u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

Ministarstvo ekonomije je, kako su kazali iz UPCG, i na zvaničnim adresama saopštavalo da je procedura izmjena i dopuna Zakona pokrenuta na inicijativu poslodavaca i PKCG, koju su podržali sindikati i udruženja potrošača.

„Ovo u trenutku kada je UPCG sa svojim članstvom bila usamljena u pravovremenom ukazivanju na problematičnost uvođenja ovakvog rješenja i kasnije, zbog svojih institucionalnih postupaka i diskusija na ovu temu, nailazila na nerazumijevanje i veliku osudu javnosti“, rekli su iz Unije.

Iz UPCG su podsjetili da je u koncipiranju odredbe iz 2019. godine izostao i socijalni dijalog.

„Ono se i odvijalo bez učešća socijalnih partnera – konstituenata Socijalnog savjeta“, poručili su iz Unije.

Za UPCG, kako su kazali njeni predstavnici, nije sporno da fenomen (ne)radne nedjelje treba posmatrati i s aspekta društvenih prilika i običaja u Crnoj Gori i unapređenja privatno-poslovnog balansa, a što bi se u tom slučaju moglo podvesti i za mnoge druge djelatnosti za koje je nedjelja radni dan.

„Međutim, smatrali smo da za svako takvo rješenje treba sačiniti procjenu i analizu uticaja na pravni, ekonomski, privredni i društveni ambijent u zemlji, a da rješenje ovako osetljivog karaktera iziskuje koncenzus socijalnih partnera“, dodali su iz UPCG.

Kako smatraju, lako je bilo napisati odredbu, ali se morala imati percepcija kakve će biti njene posljedice, šta će ona proizvjesti, kao i na koga će sve ona imati direktan ili indirektan uticaj.

„Zapravo iz tih razloga nas “naknadna pamet” Odbora PKCG i ne čudi, što samo dokazuje da je manjkao dodatni oprez i izostalo sagledavanje sa više aspekata prilikom kreiranja rješenja od uticaja i za pojedine sektore djelatnosti na kojima počiva crnogorska privreda“, poručili su iz UPCG.

Iz Unije su naveli da se primjena te odredbe, uz okolnosti kojima cijeli svijet svedoči, te s tim u vezi i uvođenje privremenih mjera sa ciljem suzbijanja i sprječavanja prenošenja novog koronaviruusa, se samo nadovezala na svo ovo vrijeme zabrane i ograničenja rada za trgovinske subjekte, što je za male trgovce u nerazvijenim opštinama bilo dodatno ugrožavajuće za njihovo dalje poslovanje.

„Prošlo je 22 mjeseca od naše inicijative upućene Ustavnom sudu, a sa današnjim danom podnijete su četiri urgencije za odlučivanje po ovom pitanju. Ne bismo željeli da dođemo u sutuaciju da ta institucija da primat inicijativama i podnescima koji su u međuvremenu pristigli i trenutno aktuelni. Vjerujemo da ovo pitanje ima atribut značaja od javnog interesa“, zaključili su iz Unije.

Najčitanije